Aikuisten tehtävä on auttaa nuorten ääni kuuluviin
Vain joka kolmas nuori äänestää kuntavaaleissa. Äänestysaktiivisuuden lisääminen on kaikkien aikuisten ja median vastuulla.
Tarjotaanko nuorille maksuton ehkäisy? Remontoidaanko homeinen oppilaitos? Lisätäänkö joukkoliikennettä? Näistä asioista päättävät valitaan jokaiseen kuntaan 13. kesäkuuta.
Äänestysprosentin perusteella vain joka toista äänioikeutettua kiinnostaa. 18–24-vuotiaiden ikäryhmässä välinpitämättömyys on vielä suurempaa: viime kuntavaaleissa vain yksi kolmesta äänesti.
Tutkitusti nuorten yhteiskunnallinen aktiivisuus korreloi vahvasti vanhempien koulutus- ja tulotason kanssa. Hyväosaisissa perheissä keskustellaan enemmän yhteiskunnallisista asioista, patistetaan nuoria mukaan, tilataan lehtiä ja luotetaan omiin vaikutusmahdollisuuksiin, kun taas matalan koulutus- ja tulotason perheet pysyvät herkemmin sivussa. Tämä vaikuttaa siihen, keiden puolia kunnanvaltuustoissa pidetään. Ne, jotka kokevat jäävänsä huomiotta, voivat passivoitua entisestään.
Syiden lisäksi tulisi miettiä konkreettisia toimia, jotta nuoret ymmärtäisivät oman äänensä tärkeyden ja innostuisivat vaaliuurnille kotitaustasta riippumatta. Silloin katse kääntyy meihin aikuisiin, jotka kasvattavat, kouluttavat ja päättävät, mistä mediassa puhutaan.
Äänestysikärajan laskeminen voisi vähentää eriytymistä
Ei riitä, että pohditaan, miten päättäjät ja ehdokkaat tavoittaisivat nuoret paremmin. Nuori voi myös tarvita apua löytääkseen sopivan henkilön, jota äänestää.
Ehdokkaat ovat jo somessa, mutta kuntavaalien loputon ehdokasmäärä saattaa ahdistaa. Voisiko vaalikoneen tekeminen kuulua koulupäivään? Olisiko mahdollista, että paikallislehti tekisi yhteistyötä oppilaitosten kanssa vaalien alla ja panostaisi somekanaviinsa, jotta paikallispolitiikkaa löytyisi muualtakin kuin lehden sivuilta? Nousevatko paikallisuutiset esiin valtakunnallisissa uutisissa muuten kuin loppukevennyksinä? Miten kunta itse viestii somessa?
Tutkijoiden mielestä äänestysikärajan laskeminen voisi olla yksi ratkaisu uhkaavaan eriytymiseen. Se saattaisi aktivoida nuoria osallistumaan taustasta riippumatta, jos esimerkiksi koulu toimisi jonkinlaisena sisäänheittäjänä vaaleihin.
Kuntaliiton kyselyn mukaan äänestysikärajan laskemista kannattaa kuitenkin harvempi kuin joka viides. Pelkäämmekö, että nuoret eivät ymmärrä politiikkaa?
Jotta kaikkea vastuuta ei kaadeta opettajien laariin, voisiko kunta palkata vaalien alla henkilön, joka aktivoisi nuoria yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen? Tämä saattaisi maksaa itsensä takaisin, sillä on jokaisen kunnan etu, että kaikki kokevat voivansa vaikuttaa. Kun tyytymättömyys vähenee, kunnan vetovoima kasvaa. Se voisi houkutella myös paluumuuttajia.
Ole mallina ja ota mukaan
Jos nuoren tietämys valtuuston tehtävistä on kotiin postitetun äänestyslapun varassa, ei ole ihme, ettei omaa vaikutusmahdollisuutta näe. Mitä nuorelle kertoo se, että valtuusto päättää kuntastrategiasta, hallintosäännöstä ja omistajaohjauksen periaatteista, kun aikuisenkin on vaikea tätä jargonia ymmärtää?
Kun oma nuori seuraavan kerran harmittelee, että liikuntapaikkoja on liian vähän ja oppilaitoksen homeenhaju särkee päätä, auta selvittämään, kuka lupaa pitää nuorelle tärkeiden asioiden puolta. Jos sopivaa ehdokasta ei löydy, mitä jos kannustaisit nuorta asettumaan itse ehdolle?
Olet sitten vanhempi, opettaja tai muu nuoren elämään kuuluva aikuinen, olet ratkaisevassa roolissa.
Vaikkei oma nuori olisi vielä äänestysiässä, kysy, mitä hän haluaisi kotikunnassaan kehittää. Kuuntele. Ehdota vaalikoneen tekemistä ja kerro, että henkilölle annettu ääni on myös ääni puolueelle. Selitä, että jos oma ehdokas ei pääse läpi, ääni helpottaa puoluetta saamaan enemmän valtuustopaikkoja.
Lue nuoren kanssa yhdessä tämä Ylen juttu, joka havainnollistaa, millainen merkitys yksittäisellä äänellä oli viime vaaleissa omassa kunnassanne. Sano, ettei haittaa, vaikka kotiin tullut äänestyslappu on kadonnut, sillä äänestyspaikalla pelkkä henkilöllisyystodistus riittää. Ole mallina, äänestä itse ja ota nuori mukaan.
Muistuta, että äänestyskopissa jokaisen ääni on yhtä painava. Mitä useampi nuori koppiin astelee, sitä kovempaa heidän äänensä kuuluu.