Äksyily kaventaa demokratiaa
Vapaan journalistisen median merkitys demokraattisessa yhteiskunnassa on tullut hyvin esille koko kesän jatkuneessa vilkkaassa julkisessa keskustelussa.
Sanan säilää on käytetty säästämättä ja peistä taitettu antaumuksella, erityisesti sosiaalisessa mediassa. Huolissaan on oltu sekä sananvapaudesta että demokratiasta. Samoja, onneksi korkealle arvostettuja, käsitteitä käytetään sujuvasti omien tarkoitusperien ajamiseen kärjekkään puoluepoliittisen keskustelun kaikilla puolilla.
Toimituksellista mediaa on nostettu tikun nokkaan sekä hyvässä että pahassa. Merkitystä journalismin sisällöillä tuntuu ainakin olevan.
Kansalaisten sananvapaudesta ja vapaan median toimintaedellytyksistä pitää kantaa erityistä huolta näinä epävakaina turvallisuuspoliittisina aikoina. Riippumattoman journalismin tuottama totuuteen pyrkivä, luotettava tieto on demokratian kivijalka ja kansakunnan henkisen huoltovarmuuden turvaaja.
Toimituksellisen median vapautta on varjeltava jatkuvasti. Ilman oikeaa todellisuuskuvaa ja yhteistä faktapohjaa kansakunta on hukassa ja vieraidenkin vietävissä. Vain koko Suomen kattava moniääninen mediakenttä voi täyttää tämän tehtävän.
Talous on suurin uhka
Onko Suomen lehdistönvapaus nyt uhattuna? Olemmeko Unkarin ja Puolan tiellä?
Petteri Orpon hallitusohjelmaa lukemalla ei siltä näytä. Hallitus on sitoutunut vahvistamaan demokratiaa, edistämään sananvapautta ja oikeusvaltion periaatteita sekä vahvistamaan hyvää keskustelukulttuuria ja kriittistä medialukutaitoa. Hallitusohjelman mediapolitiikka lupaa reilumpaa kilpailua kansainvälisten alustajättien kanssa ja Yleisradion riippumattomuuden ja toimituksellisen puolueettomuuden vahvistamista. Ylen tehtävien tarkentaminen, rahoitus ja riippumaton valvonta linjataan parlamentaarisesti.
Suurin uhka lehdistönvapaudelle on käytännössä journalismin tulojen pienentyminen ja kulujen kasvu. Siihen hallitusohjelma ei valitettavasti anna konkreettista apua.
Asiallista kritiikkiä, kiitos
Medialiitto kannattaa laajaa sananvapautta ja siihen kuuluvaa vastuuta. Vastuun kantaa kukin sanankäyttäjä, jokainen meistä, myös verkossa ja somessa. Journalistisessa mediassa vastuun kantaa päätoimittaja.
Puolustamme voimakkaasti päätoimittajien oikeutta päättää julkaisujen sisällöistä ja puolustaa päätöksiään. Tätä toimituksellista päätösvaltaa ei saa koskaan luovuttaa toimituksen ulkopuolelle.
Median julkaisupäätöksiä ja sisältöjä saa vapaasti arvioida. Kritiikki on tervetullutta ja tarpeellista, ja vaikuttavinta se on asiallisesti esitettynä.
Journalistit ovat samassa asemassa kuin esimerkiksi tutkijat, poliitikot, tuomarit ja virkamiehet. Demokraattisen yhteiskunnan tärkeitä instituutioita palvelevien henkilöiden tulisi saada ilmaista itseään pelkäämättä henkilöön käyviä hyökkäyksiä. Ketään ei saa kiusata. Vastuu tahattomastakin kiusaamiseen kannustamisesta on sitä suurempi mitä korkeammassa valta-asemassa sanankäyttäjä on.
Alustat ohjaavat ihmisiä vastakkain
Suomalaisten asettelu vastakkain leviää sosiaalisessa mediassa, etenkin entisessä Twitterissä, nykyisessä X:ssä. Elon Muskin omistuksessa palvelun vähäinenkin moderointi on ajettu alas. Algoritmi suosii ärhäkkää viestintää, äksyilyä.
X-palvelussa Suomi näyttäytyy kahdelta toistensa kimppuun käyvältä joukkiolta, mutta se kuva on vino. Oikeassa elämässä suomalaiset osaavat käyttäytyä pääsääntöisesti hyvin ja kohdatessaan kohtelevat toisiaan kunnioittavasti.
Sosiaalisen median luonteenpiirteisiin kuuluu polarisaation vahvistaminen, koska se tuottaa teknologiayhtiöille eniten rahaa. Tunteisin menevät kärjekkäät viestit saavat näkyvyyttä ja tuottavat lisää samanlaisia viestejä.
Kun keskustelu kapenee ja siihen osallistuvat vain äänekkäimmät huutajat, kärsijä on demokratia.