Demokratiaa ei voi olla ilman journalismia eikä journalismia ilman demokratiaa
Demokratia ja journalismi ovat kuin lentokoneen kaksi siipeä. Kone pysyy ilmassa, kun molemmat siivet ovat kunnossa. Jos toinen vaurioituu, koneen tasapaino horjuu, sitä ei voi ohjata ja kohta koko vekotin putoaa maahan.
Demokratian ja journalismin liitto on elintärkeä. Kansanvalta voi toimia vain, jos tiedonvälitys on avointa. Tähän tarpeeseen vastaa journalismi, joka toimii yhteiskunnan silminä ja korvina. Laadukas journalismi paljastaa korruptiota ja muita vääryyksiä, seuraa ministerien sekä muiden vallankäyttäjien puheita ja tekemisiä, tuo esiin erilaisia näkökulmia ja tarjoaa kansalaisille mahdollisuuden muodostaa omat mielipiteensä perusteltujen tietojen pohjalta. Avoin tiedonvälitys luo pohjan tietoiselle ja vastuulliselle kansalaisuudelle, joka on demokratian kulmakivi.
Valtaapitävien suhde journalismiin on usein jännitteinen. Aina ei ole helppoa hyväksyä kriittistä tarkastelua tai paljastuksia omista virheistä. Tästä syystä onkin tärkeää taata journalisteille riippumattomuus ja suojelu. Riippumaton journalismi ei kumarra valtaa; se kyseenalaistaa, kaivaa syvemmälle ja tarkastaa faktat. Se auttaa ehkäisemään väärinkäytöksiä.
Nykyinen mediailmasto on monimutkainen. Nopea uutistulva ja some-alustojen valtava vaikutus ovat tuoneet haasteita perinteiselle journalistiselle toiminnalle. Somessa vellovat valheelliset tai harhaanjohtavat väitteet voivat horjuttaa luottamusta myös perinteiseen tiedonvälitykseen, ja tästä syystä laadukkaan journalismin arvo korostuu entisestään. Hyvin tutkittu, tarkistettu ja monipuolinen tieto on paras vastalääke disinformaatiolle.
Kritiikkiä tulee sietää
Demokratiaa ja journalismia yhdistävät avoimuus ja vastuullisuus. Kumpikin tarvitsee toimiakseen yhteiskunnan jäsenten luottamusta. Tämä luottamus voi olla haurasta, ja sen säilyttäminen vaatii jatkuvaa vaivannäköä. Journalistien tulee kantaa vastuunsa todenmukaisuudesta ja rehellisyydestä, kun taas valtaapitävien täytyy toimia avoimesti ja kunnioittaa median riippumattomuutta.
Demokratiassa vallankäyttäjien on siedettävä kritiikkiä ja sama pätee journalisteihin. Journalistit vahtivat vallankäyttäjiä, ja mediayleisö vahtii journalisteja. Kuka tahansa voi kannella Julkisen sanan neuvostolle, jos epäilee tiedotusvälineen rikkoneen Journalistin ohjeita.
Laadukas journalismi on demokratian tukipilari, ja demokratia luo puitteet journalismin vapaudelle. Meidän tulee suojella tätä liittoa. Vain siten voimme varmistaa, että kone pysyy ilmassa.
Tapahtuma:
Kansainvälisenä demokratian päivänä 15.9. Uutismedian liitto järjestää Media ja demokratia -seminaarin Kansallismuseon auditoriossa. Tilaisuuteen voi osallistua myös etäyhteydellä.