Demokratiamme perusta rakentuu sananvapaudelle
Sananvapauden rajoittaminen on aina hälytyssignaali siitä, että demokratia horjuu. Ei ole sattumaa, että diktaattorit rajoittavat aina ensimmäiseksi sananvapautta.
Sananvapaus on tukahdutettu itäisessä naapurimaassamme. Venäjä on sijoittunut aiemminkin huonosti Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuosittain julkaisemassa kansainvälisessä lehdistönvapausindeksissä. Valtiot sijoittuvat listalla sen perusteella, miten vapaasti toimittajat ja media saavat toimia ja miten poliittiset päättäjät kunnioittavat tätä vapautta. Vuonna 2021 Venäjän sijoitus 180 maan joukossa oli 150. Kärjessä olivat Norja, Suomi, Ruotsi ja Tanska.
Tällä hetkellä Venäjän lehdistönvapaustilanne on huomattavasti huonompi kuin viime vuonna. Vapaa media on joutunut lopettamaan toimintansa, koska esimerkiksi Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan ei saa julkaista todenmukaisia uutisia. Jos julkaiset, voit joutua 15 vuodeksi vankilaan.
Venäjän käyttöön ottama medialaki on vaikuttanut vapaan median arvostukseen Suomessa. Peräti kolme neljästä 18 vuotta täyttäneestä suomalaisesta kertoo Venäjän uuden medialain lisänneen arvostusta suomalaista vapaata mediaa kohtaan.
Sananvapaus pelastaa elämää
Totuuden tietäminen pelastaisi todennäköisesti monen ukrainalaisen ja venäläisen hengen. Sodan käynnistäminen olisi varmasti ollut vaikeampaa, jos Venäjän kansa olisi tiennyt, mikä on tavoite ja suunnitelma. Sota, tappaminen ja tapetuksi tuleminen on täysin muuta kuin ”erikoisoperaatio”.
Perustuslakimme mukaisesti meillä jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä.
Vapaa maa, vapaat kansalaiset, vapaus sanoa. Maailman onnellisimmalla kansalla on syytä onneen.
Natoon liittymisen harkinta-aikana ja mahdollisen hakemuksen lähettämisen jälkeen suomalaiset kohtaavat erityisen haastavan ajanjakson. Koko yhteiskuntaamme ja meihin jokaiseen pyritään vaikuttamaan ulkopuoleltamme. Meille kerrotaan valheita, uhkaillaan ja pelotellaan. Ihmisten välille kylvetään eripuraa.
Taitavasti algoritmein ohjaillut huijausviestit kohtaavat meidät mitä erilaisimmissa yhteyksissä, emmekä välttämättä tunnista viestejä valheeksi. Saatamme epähuomiossa tukea jonkun muun, jopa vihamielisen tahon tarkoitusperiä välittämällä meille lähetettyä viestiä eteenpäin.
Sosiaalisessa mediassa tai muualla verkossa julkaistua ei saa jälkeenpäin takaisin, vaikka kuinka kaduttaisi. Kannattaa miettiä huolella, mitä itse viestii, kenen tavoitteita toteuttaa, kuinka käyttää julkistamisen vapauttaan. Pohdintahetki ennen jonkin muun tuottaman sisällön eteenpäin jakamista on aina ajan väärti.
Omia mielipiteitä erilaisista asioista ja ilmiöistä kannattaa ilman muuta esittää ja julkaista. Erilaisia näkökulmia ja keskustelua tarvitaan sekä isojen että pienempien asioiden eteenpäin viemisessä.
Sananvapauteen liittyy vastuu
Sananvapauden käyttöön liittyy meistä jokaisella vastuu. Sananvapauteen vetoamalla ei kukaan ole oikeutettu tekemään rikosta. Vihapuhe, jolla kiihotetaan toimimaan mitä tahansa kansanryhmää vastaan, on rikos. Rikollista on myös tuottaa ja levittää rasistisia viestejä, vainota, esittää laittomia uhkauksia, välittää yksityiselämää loukkaavaa tietoa ja loukata kunniaa. Tämä turvaa myös sinua: kukaan ei saa vainota sinua, esittää laittomia uhkauksia tai loukata kunniaasi.
Sananvapauden hyvä tilanne Suomessa säilyy vain, kun siitä pidetään hyvää huolta, joka päivä. Uutismedian liiton reilut 230 uutismediaa ovat sitoutuneet Julkisen sanan neuvoston Journalistin ohjeisiin. Nämä uutismediat eri puolella Suomea lupaavat suojella sananvapautta kansainvälisenä lehdistönvapauden päivänä 3.5. ja vuoden kaikkina 364 muunakin päivänä.