Esteettömyysdirektiivi muuttaa sähkökirjojen tuotantotapaa
Kirjankustannusalalla valmistaudutaan esteettömyysdirektiivin voimaan saattamiseen. Uusi sääntely merkitsee suurta muutosta, koska tällä hetkellä markkinoilla ei käytännössä ole esteettömyysdirektiivin velvoitteet täyttäviä sähkökirjoja.
Euroopan unionin vuonna 2019 antaman esteettömyysdirektiivin tarkoituksena on taata kuluttajille palveluja ja tuotteita, joita voi hyödyntää erilaisista toimintarajoitteista riippumatta. Direktiivi olisit tullut saattaa osaksi kansallista lainsäädäntöä kesäkuussa 2022, mutta voimaan saattaminen on Suomessa viivästynyt. Arvio on, että uusi lainsäädäntö on voimassa ensi vuoden alussa. Uutta sääntelyä tulee noudattaa 28.6.2025 lähtien.
Kustannusalalla valmistaudutaan tekemään saavutettavia sähkökirjoja
Esteettömyysvelvoitteet koskevat sähkökirjoja ja niiden lukemiseen tarkoitettuja ohjelmistoja. Uuden lainsäädännön myötä sähkökirjoja tulee alkaa tehdä uudella tavalla ja sellaisilla tiedostomuodoilla, joiden avulla esteettömyysvelvoitteet voidaan täyttää. Uudet velvoitteet koskevat myös jakeluketjua.
Vaikka esteettömyysdirektiivin voimaan saattaminen onkin Suomessa viivästynyt, kirja-alalla on jo alettu valmistautua direktiivin mukanaan tuomiin muutoksiin. Tulevat muutokset edellyttävät sähkökirjojen tekemistä uudella tavalla siten, että saavutettavuutta ja esteettömyyttä koskevat vaatimukset otetaan huomioon koko sähkökirjojen tuotanto- ja jakeluketjussa. Saavutettavia ja esteettömiä sähkökirjoja ei saada aikaan vain tiettyä tiedostomuotoa käyttämällä, vaan käytännössä aito saavutettavuus edellyttää toimenpiteitä niin kustannustoimittajilta, taittajilta ja graafikoilta kuin jakeluketjun edustajiltakin.
Suomen Kustannusyhdistys haluaa tukea jäseniään ja koko kirja-alaa saavuttavien sähkökirjojen tuottamisessa. Marraskuun lopussa Suomen Kustannusyhdistys järjestää yhteistyössä Celian (saavutettavan kirjallisuuden ja julkaisemisen asiantuntijakeskus) kanssa seminaarin, jossa kerrotaan esteettömyysdirektiivistä ja sen vaikutuksista kirja-alaan. Vaikka uusi lainsäädäntö ei tuolloin ole vielä voimassa, otetaan marraskuun koulutuksessa askeleita kohti konkretiaa. Koulutuksessa paneudutaan esimerkiksi siihen, miten kustannustoimittaja voi varmistaa sähkökirjojen saavutettavuuden ja esteettömyyden, ja mitä toimenpiteitä esimerkiksi taittajalta vaaditaan.
On tärkeää jakaa tietoa kirja-alalle, jotta saavutettavia ja esteettömiä sähkökirjoja opitaan laatimaan hyvissä ajoin, jo ennen kuin uutta lainsäädäntöä aletaan noudattaa. Tiedon jakaminen myös kirja-alan ulkopuolelle on tärkeää, jotta esimerkiksi tulevaisuudessa sähkökirjojen saavutettavuutta ja esteettömyyttä valvovat virkamiehet oppisivat tuntemaan sen alan ominaispiirteitä, jota he jatkossa valvovat.
Uusi lainsäädäntö uhkaa ennen vuotta 2025 julkaistuja sähkökirjoja
Esteettömyysdirektiiviä koskeva hallituksen esitys annettiin eduskunnalle huhtikuussa. Vuoden alussa lausuntokierroksella olleeseen versioon nähden esitys oli kirja-alan näkökulmasta huonompi. Valitettavasti hallituksen esityksessä on päädytty ratkaisuun, jossa uudet velvoitteet ulotetaan koskemaan myös sellaisia sähkökirjoja, jotka on julkaistu ennen kuin lakia tulee alkaa noudattaa.
Kustannusalan ja laajemminkin kotimaisen kulttuurin näkökulmasta olisi ollut tärkeää, että esteettömyysvelvoitteita ei sovellettaisi ennen 28.6.2025 julkaistuihin sähkökirjoihin. Vaikka valtaosa lukijoiden kiinnostuksesta kohdistuu uusiin teoksiin ja niiden myynti on ylivoimaisesti merkittävin osa kirja-alan liikevaihtoa, aikaisemmin julkaistut, eli nk. backlist-teokset, muodostavat valtaosan markkinoilla tarjolla olevista teoksista. Kyseisillä teoksilla on suuri merkitys kulttuurille ja sananvapauden toteutumiselle. Jos kaikki backlist-teokset poistuvat markkinoilta, yleisön saatavilla olevien teosten määrä vähenee dramaattisella tavalla.
Myös hallituksen esityksessä tuodaan esiin, että backlist-teoksilla on sekä taloudellista että erityistä kulttuurista arvoa. Jotta näiden teosten osalta voitaisiin parhaalla mahdollisella tavalla saavuttaa toisaalta esteettömyysdirektiivin tavoitteet ja samalla ottaa huomioon esteettömäksi tekemisen aiheuttamat kustannukset, ehdotetaan asiaa arvioitavaksi tapauskohtaisesti esteettömyysdirektiivin sallimien poikkeusten rajoissa.
Nähtäväksi jää, mitä tämä kirjaus käytännössä tarkoittaa. Esimerkiksi kohtuutonta rasitetta koskevan arvion tekeminen kunkin yksittäisen sähkökirjan kohdalla erikseen aiheuttaisi valtavaa hallinnollista taakkaa sekä kustantajille että valvontaa harjoittaville virkamiehille. Kirjankustannusalan toiveena on, että aiemmin julkaistujen teosten kohdalla vetoaminen kohtuuttomaan rasitteeseen voitaisiin toteuttaa kevennetyllä tavalla, esimerkiksi yhdistämällä samaan ilmoitukseen useampia teoksia. Tällä voitaisiin luoda edellytyksiä sille, että uusi lainsäädäntö ei uhkaisi, vaan turvaisi, aiemmin julkaistujen sähkökirjojen aseman osana kirjallista kulttuuria.