Kansakunnan vihollinen?
Presidentti Donald Trumpin kannattajien tunkeutuminen Washingtonissa kongressiin, Yhdysvaltain demokratian ytimeen, konkretisoi pitkän ja vaarallisen kehityskulun koko maailman nähtäville.
Kun demokraattisesti valittu johtaja perustaa toimensa ja puheensa valheille, on jälki lopulta näin rumaa.
Selväksi on käynyt, että toimiva demokratia tarvitsee tuekseen vapaan median, jonka tehtävänä on kertoa asiat niin kuin ne oikeasti ovat. Tosiasiat merkitsevät. Vaihtoehtoisten faktojen aika alkaa olla ohi.
Trump lanseerasi ensimmäisessä vaalikampanjassaan käsitteen fake news media. Sillä ratsastaen hän kiihotti kansaa kapinaan ”eliittiä” vastaan ja houkutteli uskomaan omaan todellisuuteensa.
Presidenttinä Trump hyökkäsi jatkuvasti valtavirran mediaa ja sen edustajia vastaan. Hän nimitti mediaa ”kansan viholliseksi”. Vaalitilaisuuksissa Trump huudatti kannattajiaan buuaamaan paikalla työtään tehneille journalisteille. Sananvapaus oli uhattuna myös fyysisesti.
Trumpin kauden surullinen päätös oli loppu myös hänen ja sosiaalisen median molempia hyödyttäneelle symbioosille. Twitterissä huutaminen ja valehtelu johtivat Yhdysvaltain presidentin viestien merkitsemiseen virheellisiksi ja vaarallisiksi. Presidentin orkesteroiman kongressimellakan jälkeen hänen tilinsä suljettiin.
Sananvapauteen kuuluu aina vastuu. Sananvapaudella on myös rajansa. Siihen ei kuulu oikeus sanoa laittomuuksia, kuten presidentti Sauli Niinistö muistutti maailman vanhimman suomenkielisen sanomalehden Keskisuomalaisen 150-vuotisjuhlanumerossa.
Yhdysvaltain demokratia kestää nämäkin tapahtumat, kun opiksi otetaan. Silmien olisi syytä aueta muissakin demokratioissa. Demokratiaa, lehdistönvapautta ja sivistystä tulee alati puolustaa.