Kenestä uusi presidenttimme?
Tuleva presidenttimme on näkynyt onnistuneesti televisiossa ja sanomalehdissä. Hän johtaa ulkopolitiikkaa jämptisti ja vakaasti, edustaa Suomea tyylikkäästi. Hän on arvojohtaja, kansan yhdistäjä, tasapuolinen, rauhallinen ja rehellinen. Näin vastasivat presidentinvaaleissa äänestämään aikovat suomalaiset Iro Researchin Uutismedian liitolle tekemässä Presidentinvaalit 2024 -tutkimuksessa.
Tutkimuksen mukaan reilusti yli puolet suomalaisista hakee tukea äänestyspäätökseensä televisiosta ja painetuista tai digitaalisista sanomalehdistä. Selvästi harvempi, joka viides, hakee tietoa äänestyspäätöksensä tueksi ehdokkaiden verkkosivuilta, keskusteluista ehdokkaiden kanssa erilaisissa tapahtumissa, radiosta, aikakauslehdistä tai sosiaalisesta mediasta.
Äänestysinto on korkealla mutta valinta on vielä kesken
Olisi loistavaa, jos suomalaiset toteuttaisivat hienot aikeensa käyttää demokraattiseen yhteiskuntaan vahvasti kuuluvaa äänioikeuttaan, kuten tutkimustulokset antavat nyt ymmärtää. Lokakuussa peräti neljä viidestä äänestysikäisestä ilmoitti äänestävänsä tulevissa presidentinvaaleissa. Innokkuus on selvästi suurempi kuin äänestysinto ennen eduskuntavaaleja.
Liikkuvia ääniä on vielä paljon. Vain reilu neljännes kertoo jo lukinneensa, kenelle äänensä antaa.
Kyky johtaa ulkopolitiikka ja kansainvälinen kokemus painavat
Presidentinvaaleissa ehdokkaan puoluetaustalla on merkitystä vain joka viidennelle äänestäjälle. Huomattavasti tärkeämpiä ominaisuuksia ovat muun muassa kyky johtaa ulkopolitiikkaa ja kokemus kansainvälisestä toiminnasta. Nämä nostaa kärkeen 75 prosenttia äänestäjistä.
Nuorimpien äänestäjien keskuudessa kärkeen nousee ehdokkaan eri asioita koskevien näkemysten vastaavuus äänestäjän omien näkemysten kanssa (78 %). Ulkopolitiikan johtamistaitojen ja kansainvälisen kokemuksen rinnalle nuorilla äänestäjillä nousee tasa-arvoinen suhtautuminen eri väestönosiin.
Olemmeko sinisilmäisiä omien kykyjemme suhteen vai aliarvioimmeko kanssaihmisten taidot?
Presidentinvaalit 2024 -tutkimuksessa kysyttiin, kuinka hyvin vastaaja on itse perillä presidentille kuuluvista tehtävistä ja mikä on hänen arvionsa muiden suomalaisten asiantuntemuksesta. Oman tietämyksensä arvioi erittäin tai melko hyväksi 85 prosenttia vastaajista, muiden osalta tulos jäi 40 prosenttiin.
Samansuuntainen ero ilmeni myös kyvykkyydessä erottaa ulkopuolisten tahojen vaikutus äänestyskäyttäytymiseen tulevissa presidentinvaaleissa. Omat kykynsä arvioi hyviksi 63 prosenttia vastaajista, kun taas muiden hyvään kykyyn erottaa vaikutusyritykset luotti vain joka neljäs vastaaja.
On ihan relevanttia pohtia, olemmeko omien taitojemme suhteen liian sinisilmäisiä. Huomaammeko oikeasti erilaisten viestien todellisuusperän? Miksi arvioimme kanssaihmisten taidot niin paljon heikommiksi? Ilman tällaista monessa tilanteessa alitajunnassamme jylläävää ylivertaisuusharhaa voisimme tiedostaa paremmin meihin kohdistuvat vaikutusyritykset tai ainakin arvostaa muiden taitoja enemmän kuin nyt.
Presidentinvaalien 2024 ennakkoäänestys kotimaassa 17.–23.1. ja vaalipäivä 28.1. Mahdollisen toisen kierroksen ennakkoäänestys kotimaassa 31.1.–6.2. ja vaalipäivä 11.2.