Kirjankustannusalalla valmistaudutaan julkaisemaan saavutettavia sähkökirjoja
Kirjankustannusalalla on jo muutaman vuoden ajan valmistauduttu tekemään sähkökirjoja täysin uudella tavalla. Ensi kesäkuussa kuluttajille tarjottavien sähkökirjojen tulee olla saavutettavia lainsäädännössä tarkemmin määriteltävillä tavoilla. Tämä merkitsee suurta muutosta, koska tällä hetkellä kaupallisilla markkinoilla ei ole saavutettavia sähkökirjoja.
Euroopan unionin vuonna 2019 antaman esteettömyysdirektiivin tarkoituksena on taata kuluttajille palveluja ja tuotteita, joita voi hyödyntää erilaisista toimintarajoitteista riippumatta. Direktiivi saatettiin Suomessa voimaan tekemällä muutoksia muun muassa digipalvelulakiin, ja uutta lainsäädäntöä aletaan noudattaa ensi kesäkuussa, eli 28.6.2025. Media-alalla uusi lainsäädäntö koskee erityisesti audiovisuaalisia mediapalveluita tarjoavia yrityksiä sekä sähkökirjojen kustantajia.
Digipalvelulaissa sähkökirjalla tarkoitetaan teksti- tai graafisessa muodossa olevaa julkaisua, joka tarjotaan kuluttajalle tiedostona tai tiedostojen kokonaisuutena. Soveltamisalaan kuuluvat käytännössä digitaalisessa muodossa julkaistut kirjalliset teokset sekä esimerkiksi verkkokirjahyllyt. Äänikirjoja uudet säännökset eivät koske.
Sähkökirjat eroavat painetuista kirjoista oleellisesti lukemisen suhteen. Painettua kirjaa voi lukea sellaisenaan, ilman apuvälineitä, mutta sähkökirja on tiedosto, jonka lukemiseen tarvitaan tietotekninen laite ja lukuohjelma. Jos sähkökirja on saavutettava, sitä voi lukea erilaisten teknisten apuvälineiden avulla. Esimerkiksi kirjan tekstin voi muuntaa tekstistä puheeksi -ohjelman avulla ääneksi ja sähkökirjan sisällössä on käytetty vaihtoehtoisia tapoja esittää sisältöjä, kuten kuvien sisällön esittäminen sanallisesti.
Työtä tehty pitkään
Viime vuosina kustantamoissa on perehdytty uuteen sähkökirjoja koskevaan lainsäädäntöön, ja Suomen Kustannusyhdistys on järjestänyt yhdessä saavutettavuuskirjasto Celian kanssa lukuisia koulutuksia kirja- ja oppimateriaalikustantajille. Yhteistyössä Celian kanssa on myös laadittu yksityiskohtainen ohjeistus Saavutettavan e-kirjan hyvät käytännöt, jossa käydään läpi saavutettavien sähkökirjojen tekoprosessia. Myös jakeluketjun edustajien kanssa on keskusteltu ja tuotu esiin kustantajien näkökulmia. Tietoa on jaettu kustannusalalle ja myös alan ulkopuolelle. On tärkeää, että esimerkiksi sähkökirjojen saavutettavuutta valvova viranomainen oppisi tuntemaan sen alan ominaispiirteitä, jota se jatkossa valvoo.
Kirjankustannusalalle uusi lainsäädäntö merkitsee suurta muutosta sähkökirjojen tekoprosessiin. Saavutettavia sähkökirjoja ei saada aikaan vain tiettyä tiedostomuotoa käyttämällä. Käytännössä saavutettavien sähkökirjojen tekeminen edellyttää toimenpiteitä kirjan tuotantoprosessin eri vaiheissa. Huomiota on kiinnitettävä esimerkiksi sähkökirjan rakenteeseen ja metadataan. Toimenpiteet tehdään siksi, että jatkossa kuluttajien tulee voida löytää, hankkia ja lukea sähkökirja siten, että koko prosessi on saavutettava ja esteetön.
Huoli sähkökirjojen tarjonnan kaventumisesta
Vaikka kustannusala onkin hyvin valmistautunut saavutettavien sähkökirjojen julkaisemiseen, alalla on yhä huolia, jotka koskevat uuden lainsäädännön tulkintaa. Yksi suuri huoli koskee aiemmin julkaistuja sähkökirjoja.
Uusi lainsäädäntö koskee myös sellaisia sähkökirjoja, jotka on julkaistu ennen kuin lakia aletaan noudattaa. Käytännössä sellaista sähkökirjaa, joka ei uusia vaatimuksia täytä, ei saa tarjota kuluttajalle 28.6.2025 jälkeen. Vaikka valtaosa lukijoiden kiinnostuksesta kohdistuu uusiin teoksiin ja niiden myynti on ylivoimaisesti merkittävin osa kirja-alan liikevaihtoa, myös aikaisemmin julkaistuilla kirjoilla, joita alalla kutsutaan nimellä backlist-teokset, on todella suuri merkitys.
Aiemmin julkaistujen sähkökirjojen määrä on suuri, koska sähkökirjoja on julkaistu Suomessa noin 15 vuoden ajan. Valikoimissa on paljon kirjoja, joita ei ole enää saatavilla muissa formaateissa, esimerkiksi jos painetun kirjan painos on myyty loppuun. Mitä vanhemmista sähkökirjoista on kyse, sitä vaikeampaa niitä on tehdä uusien saavutettavuusvaatimusten mukaisiksi. Epäselvää on, mitä täytyy tehdä sellaisille sähkökirjoille, joita ei ehditä tehdä uusien vaatimusten mukaisiksi. Jos kaikki backlist-teokset poistuvat markkinoilta, yleisön saatavilla olevien teosten määrä vähenee dramaattisella tavalla.
Laki mahdollistaa sen, että saavutettavuusvaatimuksista voi poiketa, jos vaatimusten noudattaminen aiheuttaa kohtuuttoman rasitteen. Kirjankustannusalan toiveena on, että aiemmin julkaistujen teosten kohdalla vetoaminen kohtuuttomaan rasitteeseen voitaisiin toteuttaa kevennetyllä tavalla, esimerkiksi yhdistämällä samaan ilmoitukseen useampia teoksia. Tällä voitaisiin luoda edellytyksiä sille, että uusi lainsäädäntö ei uhkaisi, vaan turvaisi, aiemmin julkaistujen sähkökirjojen aseman osana kirjallista kulttuuria.
Aiemmin julkaistuja teoksia koskevat huolet ovat EU:n jäsenvaltioissa yhteisiä. Haastetta on pyritty ratkaisemaan eri puolilla Eurooppaa. Ratkaisuksi on ehdotettu esimerkiksi sitä, että kaikkia backlist-teoksia ei pitäisi tehdä saavutettavaksi 28.6.2025 mennessä, mutta sähkökirjoista tehtäisiin saavutettavia sitä mukaa, kun kuluttajat esittävät vaatimuksia yksittäisen sähkökirjan osalta. On myös ehdotettu, että jos aiemmin julkaistun sähkökirjan vuosimyynti alittaisi tietyn ennalta määritellyn rajan, sitä ei tarvitsisi tehdä saavutettavaksi. Näin on tehty esimerkiksi Tanskassa.
Kotimaisen kirja- ja kustannusalan näkökulmasta vuosimyyntirajan määrittäminen tai aiemmin julkaistun sähkökirjan saattaminen saavutettavaksi, jos tälle on olemassa tosiasiallinen tarve, olisivat kannatettavia ehdotuksia. Myös kohtuuttomaan rasitteeseen vetoamisen tulee olla käytännössä mahdollista, eikä siitä saa aiheutua liikaa hallinnollista taakkaa.
Kirja-alan osaamista kartoitetaan
Kesäkuu lähestyy, ja vielä on paljon tehtävää. Kustannusalan osaamistilanteen kartoittamiseksi saavutettavuuskirjasto Celia ja Suomen Kustannusyhdistys haluavat selvittää sähkökirjojen saavutettavuusasioiden edistymistä. Tavoitteena on saada tietoa tuotannon nykytilasta ja saavutettavuuteen liittyvistä osaamistarpeista. Kysely on tarkoitettu niille kirja-alan toimijoille, jotka julkaisevat tai aikovat julkaista digitaalisia kirjoja. Vastaajan olisi hyvä tuntea omaa tuotantoprosessia tai siihen liittyvää hankintaa.
Toivomme mahdollisimman monen Suomen Kustannusyhdistyksen jäsenkustantamon vastaavan kyselyyn, jotta saamme muodostettua kattavan tilannekuvan.