Kirjojen tuottajavastuu tarjoaa helppoutta kuluttajille ja arvoa vientimarkkinoille
Kirjojen kierrätys ei ole vain ympäristöteko, vaan myös kuluttajille suunnattu palvelu, joka yhdistää helppouden ja vastuullisuuden. Suomessa, jossa kirjat ovat perinteisesti olleet arvostetussa asemassa, on tärkeää, että niiden kierrätys on tehty mahdollisimman vaivattomaksi. Kuluttajien ei tulisi joutua pohtimaan, miten ja minne kirjat toimitetaan kierrätykseen.
Kirja-alan tavoite on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Tämä tavoite edellyttää vastuullista toimintaa koko toimialalta. Nyt on lausuntokierroksella hallituksen esitys, joka tukee tätä tavoitetta. Se tekee kirjasta samalla tavalla tuottajavastuun alaisen kuin kaikista muistakin paperituotteista. Näin se, joka tuo kirjan sisältämän paperin Suomen markkinoille, vastaa siitä, että hävitettäessä paperi menee kierrätykseen.
On olennaista ymmärtää, ettei kirjojen kierrätys ja uusiokäyttö saa vaatia kuluttajilta suuria ponnistuksia. Päin vastoin, kirjojen kierrätyksen tulee olla yhtä helppoa kuin muunkin paperin: revitään kannet pois ja laitetaan kirjat paperinkeräyspönttöön. Näin myös hallituksen esityksen luonnoksessa viisaasti esitetään. Tämä helppous saa ihmiset osallistumaan aktiivisesti kierrätykseen ja edistämään kiertotaloutta. Jos taas kuluttajan pitää lähteä etsimään muutamalle hävitettävälle kirjalleen erityistä keruuastiaa toiselta puolelta kuntaa, tapahtuu väistämätön – kirja laitetaan sekajätteen joukkoon poltettavaksi.
Tärkeä yksityiskohta eli suuret hävitettävät kirjaerät on myös huomioitu hallituksen esitysluonnoksessa. Esimerkiksi kirjastot tilaavat jatkossakin kierrätysyhtiöltä erillisen noudon kierrätettäville kirjoilleen. Kirjaston henkilökunnan ei siis tulevaisuudessakaan tarvitse kanniskella kirjoja muovikasseissa keräysastioihin.
Kirjan kierrätyksen helppouden taustalla on suurempi kuva: kun kirjat päätyvät oikeaoppisesti kierrätykseen, ne eivät ainoastaan säästä ympäristöä, vaan muuttuvat myös merkittäväksi kauppatavaraksi. Kierrätetty kirjapaperi on korkealaatuista ja kysyttyä, erityisesti vientimarkkinoilla. Kotimaassa se toimii eristeteollisuuden raaka-aineena. Tämä tekee kierrätyskirjoista arvokkaan resurssin, joka tukee Suomen taloutta ja vahvistaa maamme asemaa kiertotalouden edelläkävijänä. Kirjojen heittäminen sekajätteeseen on resurssien tuhlausta ja ympäristön tuhoamista. Se on myös isku kirjan imagolle ja lukemiselle.
Kirja ei ole polttojätettä – se on kiertotalouden kulmakivi. On aika tunnustaa kirjan arvo ja varmistaa, että sen loppuelämä kunnioittaa sen alkuperää.