Kuunnellaan nuoria tosissaan
Parhaillaan vietetään uutismedian ja koulujen yhteistä Sanomalehtiviikkoa. Tällä viikolla uutiset täyttävät koulut, ja lapset sekä nuoret näkyvät vahvasti uutismediassa. Viikon aikana lapsia ja nuoria kuullaan paljon asiantuntijoina jutuissa ja juttuaiheita mietitään tavallista enemmän heidän näkökulmastaan.
Tänä vuonna Sanomalehtiviikolla on keskiössä ilmasto. Viikon aikana puhutaan ilmastouutisoinnista ja luotettavasta ilmastotiedosta sekä kannustetaan osallistumaan ja vaikuttamaan. Haluamme osoittaa, että otamme nuorten ilmastohuolen vakavasti ja kuulemme heidät.
Nuoret esiin asiantuntijoina
Nuoret ovat ilmastoasioissa vahvoja vaikuttaja ja nuorten ilmastoliike on iso yhteiskunnallinen toimija. Nuorten ääni on kuulunut paljon myös median ilmastojutuissa.
Mutta kuuluuko nuorten ääni mediassa ilmastoasioissa riittävästi? Jos kysytään nuorilta itseltään, vastaus on selvä: ei kuulu. Juuri julkaistun Nuoret, media ja ilmastonmuutos -tutkimukseen vastanneista 13–18-vuotiaista nuorista yli puolet kokee, että nuorten ääni ei kuuluu riittävästi ilmastojutuissa. Vuosi sitten julkaistussa Nuoret ja vaikuttaminen -tutkimuksessa selvisi, että yläkouluikäiset kokevat, että heitä tulisi kuulla paremmin sekä päätöksenteossa että mediassa.
”Kuunnelkaa meitä tosissaan”, oli erään Nuoret ja vaikuttaminen -kyselyyn vastanneen seiskaluokkalaisen vastaus, kun kysyimme, miten mediat voisivat huomioida paremmin nuorten mielipiteet ja näkemykset. Tämä tuntuu varsin kohtuulliselta toiveelta.
Ilmastonmuutos on yksi ensimmäisistä teemoista, joissa nuoria kuullaan mediassa melko usein asiantuntijoina aiheessa, joka ei ole erityinen ”nuorten aihe”. Tämän soisi yleistyvän myös muissa aiheissa. On tärkeää, että nuoret pääsevät ääneen muulloinkin kuin suoraan nuorten elämään liittyvissä teemoissa – sekä yhteiskunnallisessa päätöksenteossa että mediassa.
Uhkakuvien sijasta ratkaisuja
Mediaa uudella tavalla käyttävät nuoret muovaavat uutiskäsitystä uusiksi. He ovat medialle eittämättä haaste, mutta samalla myös mahdollisuus uudistaa tekemisen tapoja.
Nuoret kaipaavat medialta ja uutisilta paitsi tasavertaisuutta ja mahdollisuutta osallistua myös toivoa ja ratkaisuja. He eivät kuitenkaan tahdo sulkea silmiä ongelmilta.
Yli puolet Nuoret, media ja ilmastonmuutos -tutkimukseen vastanneista tahtoisi seurata mediasta ilmastosisältöjä, joissa kerrottaisiin, miten ilmastonmuutos voidaan ratkaista. He toivovat myös perustietoa siitä, mistä ilmastonmuutoksessa on kyse ja mitä siitä voi seurata.
Sanomalehtiviikko voi olla joka viikko!
Tällä viikolla nuorten ääni kuuluu uutismediassa vahvasti. Kohderyhmänä ja lukijoina nuoret on kuitenkin tärkeää muistaa mediassa jatkuvasti – sekä ilmastoasioissa, paikallispolitiikan teemoissa että vaikkapa kulttuurikritiikeissä. Tähän myös media-alan yhteinen Kunnioitamme nuorta lukijaa -sitoumus haastaa: huomiomaan nuoret jatkuvasti toimitustyön arjessa.
Kysyimme Nuoret, media ja ilmastonmuutos -tutkimuksessa, mistä teemoista mediassa pitäisi nuorten mielestä puhua enemmän. ”Nuorten arkea lähellä olevat asiat” oli vastauksissa kirkas ykkönen.
Nuorten huomioimisen ei tarvitse välttämättä tarkoittaa erillistä lasten- tai nuorten sivua. Sen sijaan miltei joka jutussa vaihtoehtona voi olla, että katsottaisiinkin asiaa nuorten näkökulmasta ja kuultaisiin heitä myös asiantuntijoina.
Parhaimmillaan tämä voi lisätä sisällön kiinnostavuutta ihan kaikkien lukijoiden näkökulmasta. Usein Sanomalehtiviikolla kuulee sanottavan, että silloin lehdissä on erityisen kiinnostavaa sisältöä ihan kaikille.
Antoisaa Sanomalehtiviikkoa!