Meidän juttu -verkkolehti saa nuoret syttymään
Kirottu puhelinnumero osoittautuikin mediakasvatukseksi parhaimmillaan.
Ryhmä neljäsluokkalaisia poikia halusi tehdä Meidän juttu -lehteen jutun kirotusta puhelinnumerosta. Äkkiseltään se kuulosti epäilyttävältä, joten ei ihme, että luokan opettaja kurtisti hieman kulmiaan ja ehdotti, että keksikääpä joku toinen aihe.
Pojat pitivät ideastaan kiinni. Aihe oli heidän mielestään valtavan kiinnostava, sillä koululaisten keskuudessa oli pitkään huhuttu kirotusta puhelinnumerosta, johon soittamalla menettää rahansa.
Pojat saivat lopulta soittaa numeroon opettajan suostumuksella ja aikuisen puhelimella. Voi sitä jännitystä ja kuhinaa, mitä he kokivat ennen puhelua. Pojat miettivät tarkasti, mitä kysyvät, jos numerosta vastataan, ja mistä he löytävät luotettavaa tietoa numeron alkuperästä.
Tätä on mediakasvatus ruohonjuuritasolla ja parhaimmillaan. Poikien juttu on vielä keskeneräinen, joten olisi epäreilua paljastaa jutun loppuratkaisu. Vihjaan sen verran, että pojat ovat oivaltaneet juttuprosessin tässä vaiheessa jo liudan jokaiselle kansalaiselle tarpeellisia taitoja. He huomasivat, että todelta kuulostava asia ei ole välttämättä totta – ei, vaikka sen olisi kuullut hyvältä kaverilta. Luettua, nähtyä ja kuultua on syytä kyseenalaistaa, ja eri lähteitä pitää puntaroida kriittisin silmin. Näitä poikia on jatkossa vaikea sumuttaa valheellisella tiedolla.
Meidän juttu -verkkolehti motivoi ja oivalluttaa
Lapset ja nuoret ovat tehneet Sanomalehtien Liiton tuottamaan Meidän juttu -verkkolehteen juttuja tänä vuonna itselleen tärkeistä aiheista. Meidän juttu on kouluille työkalu uuden, mediataitoja painottavan opetussuunnitelman mukaisten projektien toteuttamiseen. Olen saanut ripustaa tänä vuonna yli 800 lapsen ja nuoren kaulaan Meidän jutun pressikortin ja todistanut, kuinka motivoivaa on oppia asioita itse tehden.
Vaasassa kaksi kuudesluokkalaista poikaa eivät malttaneet millään ideoida itselleen juttuaihetta ja juttupajan ensimmäinen tunti hujahti nahistellessa. Pojat totesivat passiivisesti pulpetteihinsa tuijottaen, että heitä ei kiinnosta kuin jääkiekko. Kun sitten selvisi, että nämä Vaasan Sportin kannattajat olivat itse asiassa todella ajankohtaisen ja kiinnostavan aiheen päällä, poikien silmät syttyivät. SM-liigakausi oli käynnistymässä seuraavana päivänä, joten oli enemmän kuin perusteltua tavoitella joukkueen valmentajaa puhelinhaastatteluun.
Pojat, jotka olivat vielä hetki sitten olleet passiivisia, miettivät nyt hyviä kysymyksiä ja vilkuilivat kelloa, jotta eivät varmasti myöhästy sovitusta haastatteluajasta. Haastattelu meni hyvin, ja minuuttia vaille juttupajan deadlinen, juttu oli valmis.
Hikikarpalot otsallaan, adrenaliinin vielä virratessa, pojat totesivat: ”Tästä taisikin tulla ihan hyvä juttu, vaikka alussa oli vähän niitä ongelmia ja tuli vähän riideltyäkin ihan turhaan.”
Opettajan mukaan onnistumisella oli pojille iso merkitys koko lukuvuotta ajatellen. Pisteenä iin päälle juttu julkaistiin myös alueen sanomalehdessä. Meidän jutun toimittajien tekemät jutut ovat Sanomalehtien Liiton jäsenlehtien julkaistavissa. Se on yksi tapa vaalia ja edistää lasten ja nuorten sananvapautta.
Satavuotiaassa Suomessa kasvaa rohkeita, vuorovaikutustaitoisia ja oivaltavia lapsia ja nuoria, joiden kasvattamisessa median kannattaa olla tiiviisti mukana.
Piia Hietamäki