Monta hyvää tapaa nauttia sisällöistä
Media on valjastanut rohkeasti uudet teknologiat palvelemaan sisältöjen jakamista. Lukijat saavat nauttia sisällöstä mistä, milloin ja miten haluavat.
Kiinnostava tieto kulkeutuu mediassa painoväreinä ja bitteinä. Sisällön nauttimisen pinta on tulevaisuudessa varmaan myös jotain sellaista, mistä meillä ei vielä ole mitään käsitystä. Parhaiten suomalaisen käteen ja mieleen sopivat tavat selviytyvät voittajiksi.
Kansallisen Mediatutkimuksen maaliskuun alussa julkistetut tulokset antavat yhden tarkistuspisteen sanomalehtien ja aikakauslehtien kuluttamisen muutoksesta. Painettu lehti on edelleen haluttu ja isolle osalle suomalaisia erityisen rakas. Sanomalehtiä lukee viikoittain 89 prosenttia suomalaisista, painettuna seitsemän kymmenestä. Vain tietokoneella, tabletilla tai kännykällä sanomalehtiä lukee joka viides suomalainen. Sanomalehdet nappaavat suomalaisten vajaan kahdeksan tunnin mediapäivästä reilun tunnin. Aika jakautuu likimain puoliksi painetun ja digitaalisen lukemisen kesken.
Pitkään ilmestyneet, trendejä paljastavat tutkimukset, kuten KMT, ovat tarpeellisia. Ne antavat mittasuhdetta muutokseen ja tuovat järkeä keskusteluun, vaikkapa silloin kun unohdetaan, miten käsittämättömän suuri merkitys paperilehdellä on edelleen suomalaisille.
Tulevaisuuden paras ennakointitapa ei ole jatkaa menneisyyden muutosta kuvaavia käppyröitä mekaanisesti. Tarvitaan herkkyyttä tunnistaa ihmisten lisääntyviä tarpeita ja ympäristön muutoksia. On arvioitava ajankäyttöön vaikuttavien ilmiöiden kiihtymistä, kuluttajien teknologian käyttötapoja sekä palveluidemme toimivuutta eri kanavissa. Keskeistä on myös ymmärtää kuluttajan tilannetta ja tottumuksia eri kanavien äärellä, sekä muuttuvaa halukkuutta maksaa itselleen tärkeästä ja kiinnostavasta sisällöstä.
Osa muutoksista tapahtuu hitaasti, osa nopeasti. Nopeaa omaksumista edesauttaa, jos palvelu on helppokäyttöinen ja sisältö itselle kiinnostava ja relevantti. Rahakin kilahtaa, kun sen voi maksaa helposti.
On suorastaan pään asia, että suomalaiset lukevat. Siinä voittaa myös yhteiskunta.