Säätytalon oodi medialle
Neuvottelutulos hallitusohjelmasta julkaistiin 3.6.2019. Viisikon iloisesti hymyilevät puheenjohtajat esittelivät Antti Rinteen johdolla työnsä tulokset Oodi-kirjastossa. Säätytalossa neuvoteltu oodi sisältää useita kiinnostavia säkeitä media-alalle.
Julkistustilaisuus oli koreografioitu huolella aina puheenjohtajien raitiovaunumatkasta alkaen. Palvelumuotoilua nykyiseen malliin, pisteet siitä. Samoin kuin vilpitön kiitos valtioneuvoston kanslialle erinomaisesta tiedottamisesta koko neuvotteluvaiheen ajan.
Jokainen edunvalvontatyötä tekevä lobbari tunnistaa sen kihelmöivän, puoliksi innostuneen ja puoliksi kauhunsekaisen tunteen, jonka vallassa hallitusohjelmaa joka neljäs vuosi odotetaan. Saimmeko viestejämme läpi, vai osuiko Säätytalon lotossa tyhjä arpa?
Uuden hallitusohjelman arviointia helpottivat Säätytalolta tihkuneet ennakkotiedot, jotka valpas media uutterasti uutisoi. Ohjelmaluonnoksen vuotaminen ei ehkä parantanut neuvotteluilmapiiriä, mutta järjestöjen edunvalvojat hyrisivät tyytyväisyydestä. Aikaa kommenttien valmisteluun saatiin näin hieman enemmän.
Mitä media-alalle sitten jäi käteen Säätytalolta? Paljonkin.
Tärkeimpänä pidän tiedonvälitystä ja journalismia koskevaan jaksoon sisältyvää kirjausta, jossa palataan perusasioiden äärelle:
”Hallitus tukee sananvapautta ja demokratian toimivuutta vahvistamalla vastuullisen median toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä sekä kansalaisten tasavertaisia mahdollisuuksia saada luotettavaa tietoa ja sivistää itseään.”
Tätä lupausta vasten tulemme vaalikaudella arvioimaan kaikkea sääntelyä, joka koskettaa media-alaa. Ja tämäkin on lupaus!
Medialiiton hallitusohjelmatavoitteita olivat julkaisujen arvonlisäverotuksen keventäminen, kilpailuedellytysten tasapainottaminen suhteessa alustayrityksiin ja julkiseen palveluun sekä jakelupalvelujen uudistaminen kansalaisten tiedonsaannin ehdoilla.
Hallitusneuvottelijat eivät tehneet muutoksia arvonlisäverokantoihin. Tämä on sekä huono että hyvä uutinen. Huono siksi, ettei julkaisujen 10 prosentin verokantaa saatu alemmas, mutta hyvä siksi, ettei verotusta kiristettykään.
Valmisteltavaksi tuleva kestävän verotuksen tiekartta avaa mahdollisuuksia paitsi ilmastollisesti, myös yhteiskunnallisesti kestäville ja tiedollista eriarvoisuutta vähentäville veromuutoksille. Toivommekin uudelta hallitukselta tukea komission ehdottamalle arvonlisäverodirektiivin muutokselle, joka antaa jäsenvaltioille nykyistä joustavammat mahdollisuudet säädellä kansallisia verokantoja.
Hallitus lupaa osallistua aktiivisesti kansainväliseen yhteistyöhön haitallisen verokilpailun hillitsemiseksi ja alustatalouden ja digitalouden yritysten verotuksen varmistamiseksi. Lisäksi hallitus aikoo edistää EU:n digitalisaatiopolitiikkaa, joka sääntelee kestävästi ylikansallisia alustapalveluja ja vahvistaa EU:n kilpailukykyä. Piilaakson yritykset tuskin hurraavat näille tavoitteille, mutta Medialiitto antaa hallitukselle tukensa kilpailuedellytysten tasapuolistamisessa.
Yksityisten mediayritysten kallis ystävä ja kilpailija Yleisradio saa hallitukselta lupauksen riippumattomuuden turvaamisesta, julkisen median roolin vahvistamisesta sekä riittävän rahoituksen turvaamisesta.
Medialiitto näkee ”julkisen median” rooliksi yhteiskunnan kannalta välttämättömien ohjelmistojen tuottamisen ja levittämisen eri kanavissa. Rooliin ei kuulu tekstimuotoinen, ohjelmistoihin liittymätön verkkojulkaisutoiminta. Rahoitus puolestaan pitää mitoittaa tehtävän tehokkaan hoitamisen vaatimalle tasolle. Näillä varauksin hallitusohjelman Yle-kirjauksille voidaan kevyesti nyökytellä Etelärannan suunnalta.
Jakelusta ja postipalveluista hallitusohjelmassa on useampiakin kirjauksia. Lehtien kannalta keskeisimpiä ovat kokonaisvaltainen vaihtoehtojen selvitys postin ja sanomalehtien jakelun turvaamiseksi koko maassa moniäänisen tiedonvälityksen varmistamiseksi, postinjakelun turvaaminen harvaan asutuilla alueilla ja saaristossa sekä postipalvelujen oikeudenmukainen saatavuus koko maassa. Peukkua näille tavoitteille!
Lukuisia muitakin hyviä asioita hallitusohjelmaan sisältyy, kuten hybridiuhkien torjuminen ja huoltovarmuuden turvaaminen, kansallinen aineettomien oikeuksien strategia, medialukutaidon edistäminen, päätöksenteon läpinäkyvyyden lisääminen ja julkisuuslain ajantasaistaminen, puuttuminen tiedonvälitystä uhkaavaan järjestelmälliseen häirintään, uhkailuun ja maalittamiseen sekä Lukuliike-hankkeen jatkaminen. Potentiaalisia myrkkypillereitä ovat puhelinmyynnin tiukempi sääntely ja oppimateriaalikustannusten alentaminen maksuttoman toisen asteen koulutuksen toteuttamiseksi. Palataan näihin asioihin tulevissa Agendalla-postauksissa.
Hallitusohjelman julkistaminen on edunvalvonnassa aina tärkeä etappi. Rinteen ohjelmasta Medialiitto sai runsaasti pureksittavaa. Ilahduttavaa on, että meillä näyttäisi olevan hallituksen kanssa media-asioissa pääosin sama suunta.
Satu Kangas