Vapaa maa tekee itsenäisiä päätöksiä tosiasioiden pohjalta
Demokratioissa myös ulko- ja turvallisuuspolitiikasta päätetään kansanvaltaisesti ja avoimesti. Venäjän johdolla on syytä pelätä eniten demokratian ja sananvapauden leviämistä. Siihen Suomen ja Ruotsin liittyminen Naton jäseniksi ei vaikuta mitenkään.
Luotettavan tiedon ja sivistyksen merkitys on korostunut epävakaassa maailmassa. Yksilöt ja koko kansakunta voivat selviytyä vain tosiasioihin perustuvalla tilannekuvalla. Monimuotoinen, luotettava ja riippumaton media turvaa kansalaisten tiedonsaannin, mahdollistaa toimivan demokratian ja vahvistaa suomalaisten resilienssiä disinformaatiota vastaan.
Suomi on maailman huippua lehdistönvapaudessa, medialukutaidossa, korruption vähäisyydessä ja onnellisuudessa. Näillä asioilla on vahva yhteys.
Demokratioissa myös ulko- ja turvallisuuspolitiikan ratkaisuista päätetään kansanvaltaisesti ja julkisuudessa avoimesti keskustellen. Suomen päätöksenteko puolustusliitto Naton jäsenyyden hakemisesta on tästä mallikas esimerkki.
Kansa on ilmaissut vahvan mielipiteensä, kansan vaaleilla valitsemat edustajat muodostavat kantansa parlamentaarisessa yhteistyössä ja maan johto ohjaa prosessia vakaasti ja määrätietoisesti.
Riippumattoman journalismin resepti: 5 + 1
Ammattitaitoisesti toimitetun tiedon lisäksi verkossa on tarjolla tässäkin asiassa myös paljon disinformaatiota, informaatiovaikuttamista ja tahallista hämmentämistä.
Mikä sitten erottaa luotettavan median muista toimijoista? Riippumattoman journalismin reseptin voi tiivistää viiteen kohtaan: 1) Media päättää aiheensa vapaasti ja itsenäisesti, 2) Journalisti hankkii asiasta kaiken saatavissa olevan olennaisen tiedon, 3) Journalisti pyrkii totuuteen, ja tietojen paikkansapitävyys tarkistetaan, 4) Media harkitsee ja päättää itse, mitä se julkaisee, 5) Media kantaa päätoimittajavastuun jokaisesta julkaisemastaan sanasta ja kuvasta.
Tarvittaessa otetaan käyttöön kohta 6: Olennaiset asiavirheet oikaistaan. Journalismin missio on tosiasioiden kertominen, maailman kuvaaminen yleisölle sellaisena kuin se on. Siinä se eroaa toiminnoista, joissa kuvitteellinen maailma yritetään tuoda todeksi ainakin ihmisten mielissä. Tämä tarkoitus on propagandalla. Se voi menestyä vain, jos ikkunat todellisuuteen suljetaan.
Itsenäisyys ja sananvapaus säilyvät, kun niitä käyttää
Demokratia ja sananvapaus tukevat rauhaa. Hyökkäyssotia on helpompi aloittaa, jos kansalaisten mielipiteistä ei tarvitse välittää.
Venäjän johdolla ei ole mitään syytä pelätä Natoa. Sen sijaan pelättävää on demokratian ja sananvapauden leviämisessä. Tätä pelkoa Suomen ja Ruotsin liittyminen läntisen maailman puolustusyhteisöön ei lisää yhtään, sillä molemmat maat ovat avoimia demokratioita jo nyt.
Jos itsenäinen valtio ei uskaltaisi käyttää suvereniteettiaan ja päättää omasta turvallisuusratkaisustaan itse, se tulisi luovuttaneeksi päätösvaltansa jollekulle muulle.
Sama koskee sananvapautta. Jos vapautta ei uskalleta käyttää oman mielipiteen asialliseen ilmaisuun, tullaan sananvapautta omaehtoisesti kaventaneeksi.