Vapaa sana on demokratian ydin
Kun yhtäkään ääntä ei vaienneta, voi valita, mitä niistä kuuntelee. Sananvapaus takaa, että jokaisella on mahdollisuus muodostaa itse oma maailmankuvansa. Olla samaa tai eri mieltä.
Toimittajat ilman rajoja -järjestö julkaisee vuosittain kansainvälisen lehdistönvapausindeksin. Valtiot sijoittuvat listalla sen perusteella, miten vapaasti toimittajat ja media saavat toimia ja miten poliittiset päättäjät kunnioittavat tätä vapautta.
Juuri julkaistussa vuoden 2018 tilastossa Suomi sijoittui neljänneksi. Sijoitus ei äkkiseltään näytä huonolta 180 valtion listalla, mutta tulos on kuitenkin surullinen. Suomi oli seitsemän peräkkäistä vuotta ykkönen. Viime vuonna Suomi putosi kolmanneksi ja nyt suunta jatkui neljänneksi.
Norja uudisti viime vuoden ykköstilansa ja Ruotsi paikkansa kakkosena. Kolmanneksi nousi Alankomaat. Viime vuoden neljännellä sijalla ollut Tanska putosi yhdeksänneksi. Listatuista 180 valtiosta heikoin lehdistönvapaustilanne on edelleen Pohjois-Koreassa, Eritreassa, Turkmenistanissa ja Syyriassa.
Sananvapaus on uhattuna monella tavalla. Myös suomalaisessa arjessa näkyy ja kuuluu viha, mustamaalaus ja tappouhkaukset. Toimittajia, tutkijoita ja poliitikkoja vainotaan. Ihmisiä uhkaillaan henkisellä tai fyysisellä pahoinpitelyllä ja läheisten vahingoittamisella. On ymmärrettävää, että näissä tilanteissa joutuu miettimään sananvapauden hintaa.
Vapaa sana on kuin vahvasti tykyttävä sydän. Jos pulssi heikkenee ja loppuu, seuraa kuolema.
Kansainvälistä sananvapauden päivää vietetään 3. toukokuuta. On erittäin tärkeää, että me kaikki omilla teoillamme ja sanoillamme tuemme sananvapautta ja kuljemme heidän rinnallaan, jotka ovat sananvapauden käytöstä uhattuja. Me suojelemme sananvapautta, ja sananvapaus suojelee meitä.