Edunvalvonta
Demokratia edellyttää luotettavaa tietoa ja sivistystä
Avoin yhteiskunta ja toimiva demokratia edellyttävät, että ihmiset voivat muodostaa mielipiteensä vapaasti ja oikean tiedon pohjalta. Sivistys ja tieto ovat avaimia osaamisen kasvuun.
Luotettava, vastuunsa kantava media on demokratian kulmakivi. Journalismin ja oppimateriaalien kustantajat ja radio- ja tv-yhtiöt tekevät arvokasta työtä koko yhteiskunnan hyväksi. Sisällöntuotannon ohella tarvitaan painamista ja jakelua sekä myyntiä ja markkinointia. Mediayritysten ja graafisen teollisuuden yritysten liiketoimintaa leimaa voimistuva digitalisoituminen.
Media-alan ja painoalan yritykset työllistävät suoraan 22 000 henkilöä ja yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on 3,2 miljardia euroa. Jäsenyrityksemme työllistävät ja maksavat veronsa Suomessa.
Vahvistamme elinvoimaisuutta
Medialiiton elinkeinopoliittisen toiminnan tavoitteena on media-alan ja graafisen teollisuuden elinvoimaisuuden vahvistaminen vaikuttamalla jäsenyritysten oikeudelliseen toimintaympäristöön.
Tavoitteenamme on mahdollistaa jäsenyritysten kasvu, vahvistaa jäsenyritysten kilpailukykyä ja turvata sananvapaus.
Kotimaisen vapaan median puolustaminen ja tiedotusvälineiden toimintaedellytysten varmistaminen on entistäkin tärkeämpää. Luotettavan tiedon ja sivistyksen merkitys on korostunut epävakaassa maailmassa. Yksilöt ja koko kansakunta voivat selviytyä vain tosiasioihin perustuvalla tilannekuvalla. Media-alan mahdollisuuksia tarjota kansalaisille tietoa ja sivistystä voidaan edistää poliittisen päätöksenteon keinoin.
Medialiitto toivoo tällä vaalikaudella päättäjiltä seuraavia, elinvoimaista kotimaista mediaa vahvistavia toimia:
- Suomi tarvitsee mediapolitiikan
- Kevennetään lukemisen verotusta
- Kilpailu tasapuoliseksi
Lue lisää vaalikauden tavoitteistamme.
Toimintavuonna 2024 edunvalvonnan painopisteaiheemme ovat mediapolitiikan koordinoinnin parantaminen, reilun kilpailun edistäminen, tekijänoikeusmarkkinoiden toimivuuden turvaaminen, tiedon huoltovarmuuden parantaminen, arvonlisäveron laskeminen tukemaan sivistystä ja osaamista sekä demokratian ja sananvapauden puolustaminen.
Tutustu tarkemmin ajankohtaisiin tavoitteisiimme.
Tuotamme ratkaisuehdotuksia
Medialiitto toimii sellaisen oikeudellisen ympäristön puolesta, joka takaa jäsenyrityksillemme reilun ja tasapuolisen mahdollisuuden kilpailla kansainvälisten jättien ja muiden kotimaisten toimijoiden kanssa.
- Vaikutamme tuloksekkaasti alan lainsäädäntöön Suomessa ja Euroopassa sekä itse että yhteistyössä alan muiden järjestöjen kanssa.
- Tuomme jäsentemme äänen kuuluviin asiantuntevasti lainvalmistelun varhaisesta vaiheesta päätöksenteon kautta toimeenpanon seurantaan saakka.
- Viestimme aktiivisesti alan tilanteesta, tavoitteista ja ratkaisuehdotuksista päättäjille, sidosryhmille ja medialle.
- Annamme jäsenyrityksillemme oikeudellista neuvontaa tekijänoikeuteen, sananvapauteen ja medialainsäädäntöön liittyvissä kysymyksissä.
Sekä kotimainen että Euroopan unionissa päätettävä lainsäädäntö vaikuttavat konkreettisesti media-alan ja graafisen teollisuuden yritysten toimintamahdollisuuksiin. Osallistumme aktiivisesti lainsäädännön valmisteluun ja tuomme esiin alan tarpeet ja ratkaisuehdotukset.
Toimimme erilaisissa työryhmissä ja valmisteluelimissä, annamme lausuntoja, tapaamme poliittisia päättäjiä ja virkamiehiä, osallistumme kuulemistilaisuuksiin, verkostoidumme eri sidosryhmien kanssa ja viestimme alan kannanottoja eri kanavissa.
Vaikuttamistyömme perusperiaate on toimia avoimesti ja läpinäkyvästi.
Sananvapautta vastuullisesti
Puolustamme sananvapautta ja vahvaa tekijänoikeussuojaa. Media-alan yritysten kannalta ne muodostavat koko liiketoiminnan edellytykset.
Sananvapaus tarkoittaa jokaisen oikeutta ilmaista, levittää ja vastaanottaa tietoja ja ajatuksia niiden muodosta ja sisällöstä riippumatta. Median tehtävänä on tuottaa laadukasta sisältöä ja käyttää sananvapautta vastuullisesti. Toimiva eettinen itsesääntely on yksi ammattimaisen median tunnusmerkeistä. Samanaikaisesti sananvapaus edellyttää huolehtimaan viestinnän kriittisyydestä, avoimuudesta, suvaitsevaisuudesta ja moniarvoisuudesta.
Tekijänoikeus suojaa sisältöjä
Omistamiensa tekijänoikeuksien nojalla yritykset voivat julkaista kirjoja ja lehtiä sekä tuottaa ja lähettää televisio- ja radio-ohjelmistoja. Oikeuksien avulla yritykset voivat myös puolustaa asemaansa kilpailijoita vastaan ja puuttua sisältöjensä luvattomaan käyttöön.
Annamme jäsenyrityksillemme oikeudellista neuvontaa medialainsäädäntöön liittyvissä kysymyksissä, joista merkittävä osa koskee tekijänoikeuksia.
Tuemme jäsenliittojemme Aikakausmedian, Suomen Kustannusyhdistyksen ja Uutismedian liiton edunvalvontaa Kopiostossa antamalla asiantuntijatukea tekijänoikeuksiin liittyvissä kysymyksissä.
Kansainvälistä yhteistyötä
Osallistumme alan kansainväliseen edunvalvontaan ja yhteistyöhön pohjoismaisella, eurooppalaisella ja globaalilla tasolla.
EU-lainsäädäntöön vaikutamme Brysselin-järjestöissä, josta keskeiset ovat News Media Europe (NME), European Magazine Media Association (EMMA), Association of European Radios (AER), Federation of European Publishers (FEP) ja Intergraf (European federation for print and digital communication).
Media-alan maailmanjärjestöistä tärkeimmät foorumimme ovat FIPP (the network for global media), International Publishers Association (IPA) ja World Association of Newspapers and News Publishers (WAN-IFRA).