Hallitusohjelmatavoitteet 2023–2027
Tarvitsemme luotettavaa mediaa enemmän kuin koskaan
Kotimaisen vapaan median puolustaminen ja tiedotusvälineiden toimintaedellytysten varmistaminen on entistäkin tärkeämpää. Luotettavan tiedon ja sivistyksen merkitys on korostunut epävakaassa maailmassa. Yksilöt ja koko kansakunta voivat selviytyä vain tosiasioihin perustuvalla tilannekuvalla.
Elinvoimainen media turvaa ja edistää demokratiaa, sananvapautta, sivistystä, kulttuuria ja osaamista sekä henkistä huoltovarmuutta. Laadukkaat journalistiset sisällöt, kirjallisuus ja oppimateriaalit luovat suomalaisille hyvinvointia, rakentavat yhteiskuntaluottamusta ja turvaavat henkistä huoltovarmuutta.
1. Suomi tarvitsee mediapolitiikan
Monimuotoinen, luotettava ja riippumaton media turvaa kansalaisten tiedonsaannin, mahdollistaa toimivan demokratian ja vahvistaa suomalaisten resilienssiä disinformaatiota vastaan.
Media-alaa koskeva päätöksenteko on Suomessa siiloutuneena useisiin ministeriöihin. Nyt tarvitaan mediapolitiikkaa, jossa kaikkia median toimintaedellytyksiin vaikuttavia taloudellisia päätöksiä ja sääntelyhankkeita arvioidaan keskitetysti.
Ministeriörajat ylittävällä mediapolitiikalla huolehdittaisiin riippumattoman tiedonvälityksen asemasta kaikissa media-alaa koskevissa kansallisissa ja EU-tason lainsäädäntöhankkeissa.
2. Kevennetään lukemisen verotusta
Suomi on sananvapauden kärkimaita. Lukemisen vaikutukset heijastuvat myönteisesti kaikkialle yhteiskuntaan ja luovat perustaa Suomen menestymiselle.
Nykyisellään Suomi verottaa lukemista keskeisiä verrokkimaita ankarammin, kymmenen prosentin verokannalla. Euroopan unionin arvonlisäverojärjestelmän uudistus mahdollisti sen, että kirjat ja lehdet sekä painetuissa että digitaalisissa muodoissaan voidaan nyt sijoittaa Suomessakin arvonlisäveron nollaverokantaan.
Arvonlisäverokannan alentaminen on yksi mediapolitiikan parhaista työkaluista. Keventämällä lukemisen verotusta edistetään tiedonvälitystä, kulttuuria ja oppimista kilpailuneutraalilla tavalla ja puuttumatta sananvapauteen.
3. Kilpailu tasapuoliseksi
Riippumaton, moniääninen media on olennainen osa toimivaa demokratiaa. Media välittää luotettavaa tietoa suomalaisille, varmistaa faktapohjaisen yhteiskunnallisen keskustelun ja lisää kansakunnan resilienssiä informaatiovaikuttamista vastaan.
Kotimaista ammattimaista sisältöä tuottavat mediayhtiöt ovat alisteisessa kilpailuasetelmassa suhteessa globaaleihin alustayhtiöihin. Lehtien, kirjojen, oppimateriaalien ja muiden mediasisältöjen tuottaminen rahoitetaan käyttöoikeuksien, tilausten ja mainosten myynnillä. Esimerkiksi lehtien digitaalisen tilausmyynnin kasvu ei riitä paikkaamaan painettujen lehtien tilauseurojen laskua. Seurauksena on ammattimaisen journalismin vähentyminen.
Portinvartija-alustoilla, kuten Googlella ja Facebookilla, on pitkään jatkuneen hallitsevan asemansa vuoksi ylivalta sekä kuluttajiin että yrityksiin. Alustajätit vievät reilusti yli puolet digitaalisista mainostuloista tuottamatta itse lainkaan ammattimaista, suomalaista sisältöä. Ne eivät myöskään vastaa sisällöstä.