Suomi tarvitsee mediapolitiikan
Luotettavan tiedon ja sivistyksen merkitys on korostunut epävakaassa maailmassa. Yksilöt ja koko kansakunta voivat selviytyä vain tosiasioihin perustuvalla tilannekuvalla. Laadukkaat journalistiset
sisällöt, kirjallisuus ja oppimateriaalit luovat suomalaisille hyvinvointia, rakentavat yhteiskuntaluottamusta ja turvaavat henkistä huoltovarmuutta.
Monimuotoinen, luotettava ja riippumaton media turvaa kansalaisten tiedonsaannin, mahdollistaa toimivan demokratian ja vahvistaa suomalaisten resilienssiä disinformaatiota vastaan. Suomi on maailman huippua lehdistönvapaudessa, medialukutaidossa, korruption vähäisyydessä ja onnellisuudessa. Näillä asioilla on vahva yhteys.
Journalismin tarve on lisääntynyt, mutta sen tuottaminen on vaikeutunut taloudellisesti. Globaalit alustajätit vievät valtaosan digitaalisista mainostuloista, mutta ne eivät tuota itse lainkaan sisältöä eivätkä maksa voitoistaan veroja Suomeen. Mediasisällön kustantajien haastava yhtälö on investoida digitalisoitumiseen samalla, kun tulot ovat vähentyneet ja monet kustannukset ovat kallistuneet huomattavasti.
Hallitus voi tukea sananvapautta ja demokratian toimivuutta vahvistamalla vastuullisen median toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä sekä kansalaisten tasavertaisia mahdollisuuksia saada luotettavaa tietoa ja sivistää itseään. Tämä entistäkin tärkeämpi tavoite vaatii konkreettisia päätöksiä.
Media-alaa koskeva päätöksenteko on Suomessa siiloutuneena useisiin ministeriöihin. Nyt tarvitaan mediapolitiikkaa, jossa kaikkia median toimintaedellytyksiin vaikuttavia taloudellisia päätöksiä ja sääntelyhankkeita arvioidaan keskitetysti.
Ministeriörajat ylittävällä mediapolitiikalla huolehdittaisiin riippumattoman tiedonvälityksen asemasta kaikissa media-alaa koskevissa kansallisissa ja EU-tason lainsäädäntöhankkeissa. Näin voitaisiin varmistaa, etteivät yksittäiset säädöshankkeet missään tapauksessa ainakaan heikennä tiedotusvälineiden elinvoimaisuutta.
Ratkaisuehdotuksemme
Hallitus parantaa mediapolitiikan koordinointia esimerkiksi asettamalla ministerityöryhmän, jonka tehtävänä on varmistaa median toimintaedellytysten vahvistaminen. Mediapolitiikkaan sisällytetään kaikki kotimaiseen mediatarjontaan vaikuttavat julkisen vallan päätökset ja toimenpiteet.
Vahvistetaan media-alan toimintaedellytyksiä muun muassa alentamalla lehtien ja kirjojen arvonlisäveroa, tasapuolistamalla kilpailua alustajättien ja julkisen sektorin toimijoiden kanssa, turvaamalla kansalaisten tasapuolinen tiedonsaanti lehtien säännöllisellä, kattavalla ja laadukkaalla jakelulla sekä parantamalla suomalaisten medialukutaitoa ja mediakasvatuksen asemaa opetuksessa.