Edunvalvonnan tavoitteet
Medialiiton ajankohtaiset tavoitteet
Medialiiton elinkeinopoliittisen toiminnan tavoitteena on alan elinvoimaisuuden vahvistaminen vaikuttamalla jäsenyritysten oikeudelliseen toimintaympäristöön. Tavoitteenamme on mahdollistaa jäsenyritysten kasvu, vahvistaa jäsenyritysten kilpailukykyä ja turvata sananvapaus.
Toimintavuonna 2024 edunvalvonnan painopistealueemme ovat:
Mediapolitiikan koordinoinnin parantaminen
Media-alan toimintaedellytyksiin vaikuttavat päätökset ovat jakautuneet valtionhallinnossa useisiin eri ministeriöihin ilman keskitettyä poliittista ohjausta. Kannustamme ministeriöiden yhteistyötä, jotta vaikutukset yksityisiin mediayrityksiin tulevat otetuksi huomioon kaikissa media-alaan vaikuttavissa valtiovallan päätöksissä.
Hallitusohjelman kirjaukset Suomen EU-ennakkovaikuttamisen ja eri ministeriöiden kantojen yhteensovittamisen tehostamisesta valtioneuvoston kanslian johdolla ja koordinoimana tukevat osaltaan myös mediapolitiikan toteuttamisesta, koska merkittävä osa media-alaa koskevasta sääntelystä tulee EU:sta.
Lisätietoja: Jukka Holmberg & Riikka Tähtivuori
Reilun kilpailun edistäminen
Valtion suora ja epäsuora tuki media-alalle keskittyvät Suomessa selvästi muita Pohjoismaita vahvemmin julkisen palvelun yleisradioyhtiölle. Edistämme Yleisradion tehtävän tarkentamista, rahoituksen uudelleenarviointia ja valvonnan riippumattomuutta median moniäänisyyden turvaamiseksi.
Lisätietoja: Jukka Holmberg & Ismo Huhtanen
Puollamme mediamainonnan vapautta rahapelimarkkinan uudistuksessa.
Lisätietoja: Riikka Tähtivuori & Mikko Hoikka
Vaikutamme kilpailutilanteen tasapuolistamiseen kotimaisten mediayritysten ja kansainvälisten alustajättien välillä erityisesti digitaalisessa mainosmarkkinassa ja tasapuolisemman neuvotteluaseman takaamisessa.
Lisätietoja: Riikka Tähtivuori & Ismo Huhtanen
Tuemme eurooppalaisten yritysten ja globaalien alustajättien verokohtelun tasapuolistamista globaalissa tai EU-tason verouudistuksessa ja kannustamme Suomea kansallisen digiveron valmistelemiseen.
Lisätietoja: Olli-Pekka Paasivirta
Puolustamme vapaata kilpailua oppimateriaalien tuotannossa ja hankinnoissa.
Lisätietoja: Sakari Laiho
Pyrimme tasapuolistamaan kotimaisen graafisen teollisuuden kilpailuasemaa keventämällä vapaakappalelainsäädäntöä.
Lisätietoja: Suvi Oinonen
Tekijänoikeusmarkkinoiden toimivuuden turvaaminen
Vaikutamme hallitusohjelmaan kirjatun tekijänoikeuslainsäädännön kokonaisuudistuksen tarpeen arviointiin ja tekijänoikeussääntelyn mahdolliseen jatkouudistukseen vahvaa tekijänoikeussuojaa puolustaen.
Lisätietoja: Riikka Tähtivuori
Tiedon huoltovarmuuden parantaminen
Edistämme mediakasvatuksen ja informaatiolukutaidon aseman vahvistamista koulujen ja oppilaitosten opetuksessa sekä opettajien valmiuksien parantamista.
Lisätietoja: Susanna Ahonen
Huolehdimme lehtijakelun tarpeiden huomioimisesta turvattaessa laadukkaat postipalvelut koko maassa ja varmistettaessa reilu kilpailu posti- ja logistiikkamarkkinoilla.
Lisätietoja: Ilona Hannikainen
Edistämme laadukkaiden oppimateriaalien saatavuutta ja lukutaidon vahvistamista muun muassa Lukuliikettä tukemalla. Turvaamme kustantajien liiketoimintaedellytykset kansallisen e-kirjaston perustamishankkeessa.
Lisätietoja: Sakari Laiho
Nostamme esille journalistisen median toimintakyvyn turvaamisen poikkeusoloissa, kun valmiuslainsäädäntöä uudistetaan ja kriisitilanteita koskevaa muuta sääntelyä tarkastellaan.
Lisätietoja: Ismo Huhtanen
Arvonlisäverotus tukemaan sivistystä ja osaamista
Jatkamme pitkäjänteistä vaikuttamista lehtien, kirjojen ja oppimateriaalien arvonlisäveron laskemiseksi nollaverokantaan EU:n arvonlisäverodirektiivin mahdollistamalla tavalla.
Lisätietoja: Jukka Holmberg & Mikko Hoikka
Demokratian ja sananvapauden puolustaminen
Varmistamme riippumattomien tiedotusvälineiden toimintaedellytysten turvaamisen sisällyttämisen kansalliseen demokratiaohjelmaan. Puolustamme laajaa sananvapautta avoimen demokraattisen oikeusvaltion keskeisenä piirteenä ja vapaan median toiminnan edellytyksenä.
Lisätietoja: Ismo Huhtanen