Eduskunta hyväksyi Yleisradio-lain muutoksen – muutokset Ylen toiminnassa ratkaisevat jatkon
Eduskunta hyväksyi Euroopan komission edellyttämän Yleisradio-lain muutoksen 1.3. Komissio katsoi, että Yleisradion julkisen palvelun tehtävän määrittely ei ollut EU:n valtiontukisääntelyn mukainen, ja sitä oli siksi muutettava rajoittamalla Yleisradion tekstimuotoisen sisällön julkaisutoimintaa.
”Uuden lain pääsääntö eli vaatimus Ylen tekstimuotoisen verkkojulkaisemisen liittymisestä yleisradiotoimintaan eli liikkuvaa kuvaa tai ääntä sisältäviin julkaisuihin on oikea. Se estää vapaan lehdistön elintilan kaventamisen verovaroilla. Moniäänisen mediatarjonnan turvaaminen on tässä ajassa erittäin tärkeää”, Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg arvioi.
Ilman liityntää tv- tai radio-ohjelmiin tekstimuotoiset verkkojulkaisut ovat yleisradiotoiminnan ulkopuolista verkkolehtitoimintaa. Sen tukeminen julkisin varoin vaatisi EU:n erillisen hyväksynnän ja markkinapuutteen, jota Suomessa ei ole.
Komissio ja Suomen valtio keskustelivat Yleisradio-laista Medialiiton kesäkuussa 2017 tekemän valtiontukikantelun seurauksena. Marinin hallitus antoi lainmuutosesityksen eduskunnalle joulukuussa 2020.
”Suomessa oli menty kielletyn valtiontuen alueelle. Sieltä on nyt palattava sallitulle alueelle eli yleisradiotoimintaan”, Holmberg kuvaa.
Medialiiton mukaan Yle-lakiin kirjatut poikkeukset lain uudesta pääsäännöstä ovat edelleen liian laajoja ja osin perusteettomia. Esimerkiksi kulttuuri ja oppiminen ovat laajoja, epämääräisiä ja tulkintaongelmia aiheuttavia kriteereitä oikeuttamaan Ylen verkkolehtitoiminnan.
”Näemme ongelmaksi myös sen, että Ylen julkisen palvelun tehtävän valvonta ei edelleenkään ole yhtiöstä riippumatonta. Hallintoneuvoston on osakeyhtiössä katsottava yhtiön etua.”
Medialiitto päättää mahdollisista jatkotoimista sen jälkeen, kun uudistettu laki on tullut voimaan ja on todennettu, miten Yleisradio sitä noudattaa.
”Lain muutoksen vaikutusten pitää näkyä Ylen käytännön toiminnassa. Sen jälkeen meillä on edellytykset arvioida jatkotarpeita.”
Lisätiedot:
Jukka Holmberg, p. 040 735 1690