Ehdotus tekijänoikeuslaiksi vaarantaa oppimateriaalien tuotannon
Opetus- ja kulttuuriministeriön luonnos hallituksen esitykseksi tekijänoikeuslain ja sähköisen viestinnän palvelulain muuttamisesta kaipaa Medialiiton mukaan merkittäviä parannuksia, ja siksi sen jatkovalmisteluun tulee varata riittävästi aikaa.
Medialiiton lausunnossa todetaan, että esitysluonnoksessa on kustantajien ja lähettäjäyritysten kannalta olennaisia puutteita. Sellaisenaan esitys vaikeuttaa luovan alan investointeja uusiin sisältöihin.
”Esitysluonnos vaarantaa huolestuttavalla tavalla laadukkaiden ammattimaisesti tuotettujen oppimateriaalien tuotannon. Luonnos ehdottaa opetuspoikkeuksen säätämistä erittäin laajassa merkityksessä ja nykyisen, toimivan sopimuslisenssijärjestelmän purkamista. Digitaalisten sisämarkkinoiden direktiivi tai digitalisaatio eivät näin radikaalia muutosta edellytä tai ehdota”, Medialiiton elinkeinopolitiikan johtaja Riikka Tähtivuori huomauttaa.
”Ehdotettu pykälämuutos heikentäisi ajan myötä opettajien käytössä olevien opetusaineistojen laatua. Pahimmillaan luonnos siirtää opetusaineistojen laatimistaakkaa opettajille ja kouluille. Kaikki tämä olisi pois opetustyöstä.”
Medialiiton mukaan teosten opetuskäytön tulee myös digitaalisessa ajassa perustua sopimiseen ja sopimuslisenssin käyttöön, koska kysymys on kiinteästi oppimateriaalimarkkinaan vaikuttavasta ja laajasti lehtikustantajien aineistoa hyödyntävästä käytöstä.
”Luonnoksen ehdotus päättäisi käyttötutkimusten ja sopimusten tasapainoisen perinteen, joka on kehitetty pitkän ajan kuluessa oikeudenhaltijoiden, lisenssinsaajien sekä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa. Nykyisen, toimivan käytännön puitteissa osapuolet ovat voineet muuttaa lupakäytäntöjä tarpeiden muuttuessa.”
”Myös digitaalisessa ajassa laaja sananvapaus yhteiskunnassa ja korkeatasoinen tekijänoikeussuoja kulkevat yhdessä. Tekijänoikeussuoja varmistaa mahdollisuuden investoida uusiin sisältötuotteisiin ja -palveluihin ja niiden tarjoamiseen yleisölle, loppukäyttäjille”, Tähtivuori korostaa.
DSM-direktiivin tavoitteena on parantaa kustantajien ja tuottajien asemaa digitaalisessa toimintaympäristössä. Esitysluonnos ei kuitenkaan tarjoa direktiivin mahdollistamia parannuksia kustantajien ja lähettäjäyritysten asemaan.
”Esitysluonnos on omiaan johtamaan siihen, että Suomessa esimerkiksi tietoyhteiskunnan palveluntarjoajien, kuten verkkosisällönjakopalvelun tarjoajien, mahdollisuudet hyödyntää oikeudenhaltijoiden sisältöinvestointeja omassa liiketoiminnassaan vahvistuvat edelleen.”
Medialiitto pitää välttämättömänä, että jatkovalmistelussa selkeästi varmistetaan, että lehtikustantajien lähioikeus voi kattaa myös tietoverkon hakupalvelut. Lehtikustantajat tulee määritellä myös verkkosisällönjakopalveluiden vastuusäännösten piiriin kuuluviksi oikeudenhaltijoiksi. Muuten kustantajien investointien suoja vesittyisi merkittävästi heti alkuunsa.
”Tekijöiden ja tekijänoikeuksia käyttävien yritysten välistä suoraa sopimista koskevat säännökset on onnistuttu esitysluonnoksessa toteuttamaan lähtökohtaisesti hyvin. Perustelut toki niissäkin edellyttävät täsmennyksiä, joilla huolehditaan nykyesitystä paremmin muun muassa käyttäjäyritysten liikesalaisuuksien ja voimassa olevan kilpailulainsäädännön kunnioittamisesta”, Tähtivuori toteaa.