EU-paneeli: Median rooli tiedon huoltovarmuudessa on elintärkeä
Vapaan median puolustaminen on tämän päivän epävarmassa maailmassa tärkeämpää kuin koskaan. Elinvoimainen lehdistö ja muu media turvaa demokratiaa, sananvapautta, sivistystä, kulttuuria, osaamista ja tiedon huoltovarmuutta. Teema oli keskeinen media-alan EU-paneelissa.
Medialiiton järjestämässä EU-paneelissa 20.5. keskustelemassa olivat eurovaaliehdokkaat Eero Heinäluoma (sd.), Ville Niinistö (vihr.) sekä Henna Virkkunen (kok.).
Suomen huoltovarmuusmallista esimerkkiä Euroopalle
Suomen avaintavoitteet seuraavan EU-kauden strategiseen agendaan ja komission työohjelmaan ovat Euroopan strategisen kilpailukyvyn vahvistaminen ja kokonaisturvallisuuden parantaminen. Suomen huoltovarmuusmalli nähdään hyvänä esimerkkinä Euroopan kokonaisturvallisuuden edistämiselle.
”Suomalaisten kokonaisturvallisuuskäsite ja huoltovarmuusajattelu ovat Euroopan tasolla edellä muita”, totesi Ville Niinistö paneelikeskustelussa.
Elinvoimaisella medialla ja mediakasvatuksella on keskeinen rooli osana kokonaisturvallisuutta ja huoltovarmuutta. Viime päivinä lukutaidon heikkeneminen on puhututtanut myös Suomessa.
”Pidetään huolta kansalaisten lukutaidosta ja digitaidosta, ja siitä että meillä on laadukas vapaa moniarvoinen media”, Henna Virkkunen painotti.
Teknologiajättien kanssa kamppailua
Suomen hallitus on sitoutunut edistämään reilua kilpailua mediamarkkinoilla ja digitaalisessa mainosmarkkinassa huomioiden kansainvälisten alustajättien aseman. Suomalaistenkin uutismedioiden mainostulot valuvat enenevässä määrin juuri kansainvälisille teknologiajäteille. Kilpailua tasapuolistamalla voidaan vahvistaa Euroopan strategista autonomiaa sekä tiedon huoltovarmuutta.
Kilpailussa globaaleja teknologiajättejä vastaan nousi esille erityisesti oikeudenhaltijoiden oikeus korvauksiin sekä sääntelyn lisääminen. Panelistit olivat yhtä mieltä siitä, että oikeudenhaltijoiden tulisi saada korvauksia, mikäli niiden sisältöjä käytetään teknologiajättien alustoilla.
”Taloudellisessa tuotonjaossa on vielä tehtävää. Olemme joutuneet kamppailemaan, että digijätit ovat suostuneet maksamaan tekijänoikeuskorvauksia oikeudenhaltijoille, joiden tuotteita käytetään sisältöjen myymisessä, markkinoinnissa ja mainostuloissa”, Virkkunen kuvasi viime kauden tuloksia. ”Median osalta oikeudenmukaisuutta pitää edelleen katsoa: kuinka paljon näillä somealustoilla tehdään tuloa ja mikä on se korvaus, mitä tekijät ja oikeudenhaltijat saavat.”
Eero Heinäluoma totesi, että korvauksista sopimisesta tulee iso kamppailu.
Heinäluoman mukaan uuden parlamentin pitää jatkaa digijättien toimintaan liittyvien pelisääntöjen ylläpitoa. ”Jos halutaan teknologiajätit kuriin, se edellyttää olemassa olevan sääntelyn kehittämistä”, Heinäluoma painotti.
Media vapaaksi arvonlisäverosta koko EU:ssa
Niinistön ehdotus kilpailuasetelman tasoittamiseen oli yksinkertainen: median arvonlisäkohtelu voisi olla EU-tasolla verovapaata.
”Voisimme edistää mediaa EU:ssa sillä, että etsitään yhteisiä huokeita verokohtelun tapoja journalistisesti tuotetulle sisällölle. Se parantaa kilpailuasetelmaa.”