EU-tuomioistuimen joululahja kirja-alalle: sähkökirjojen jälleenmyynti edellyttää oikeudenhaltijoiden lupaa
Unionin tuomioistuin antoi 19.12.2019 merkittävän ratkaisun, joka koski sähkökirjojen verkkokauppaa (C-263/18).
Tom Kabinet –niminen hollantilainen yhtiö harjoitti netissä sähköistä kirjakerhopalvelua. Kirjakerhon jäsenyys oli avoin kaikille halukkaille. Kerho tarjosi jäsenilleen maksua vastaan ”käytettyjä” sähkökirjoja, jotka Tom Kabinet oli joko ostanut tai saanut ilmaiseksi kerhon jäseniltä. Hollantilaiset kustantajajärjestöt nostivat kanteen yhtiötä vastaan, koska toiminta oli luvatonta.
Tuomioistuimen mukaan unionin lainsäädännössä sisältöjen sähköinen levittäminen ja konkreettinen levittäminen on haluttu selvästi erottaa toisistaan. Tom Kabinetin verkkopalvelu oli teosten saattamista yleisön saataviin, ei kirjojen konkreettista levittämistä.
Digitaalisessa muodossa olevat sähkökirjat eivät kulu samalla tavoin painetut kirjat. Kaupankäynti sähkökirjoilla ei myöskään edellytä ylimääräistä vaivannäköä tai ylimääräisiä kustannuksia. Käytettyjen kirjojen digitaaliset rinnakkaismarkkinat olisivat tuomioistuimen mukaan omiaan vahingoittamaan oikeudenhaltijoiden intressejä paljon tuntuvammin kuin käytettyjen aineellisten esineiden markkinat. Tämä olisi ristiriidassa korkeatasoisen tekijänoikeussuojan tavoitteen kanssa.
Tuomioistuimen ratkaisu on tärkeä niin kirjojen tekijöiden kuin kustantajienkin kannalta. Jos sähkökirjoja saisi jälleenmyydä verkossa ilman oikeudenhaltijoille maksettavia korvauksia, kannustimet kirjojen kirjoittamiseen ja kustantamiseenkin heikentyisivät. Pidemmällä aikavälillä tarjonta kuluttajille voisi köyhtyä. Tuomioistuimen ratkaisu on toimivien digitaalisten sisämarkkinoiden näkökulmasta hyvä ja perusteltu.
Unionin tuomioistuimen ratkaisu
Lisätiedot:
Satu Kangas
johtaja, elinkeinopolitiikka
050 433 7250
satu.kangas@medialiitto.fi