Euroopan turvallisuus tarvitsee luotettavaa mediaa
Medialiiton päätavoitteet kesäkuun eurovaalien jälkeen muodostettavan Euroopan komission työohjelmaan ovat tiedon huoltovarmuuden edistäminen ja kilpailun tasapuolistaminen. Ne parantavat Euroopan kokonaisturvallisuutta ja omavaraisuutta.
”Tiedon huoltovarmuuden vahvistaminen Euroopan unionissa on nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa erityisen tärkeää. Esimerkiksi Maailman talousfoorumin viimeisin riskiarvio nosti väärän tiedon lyhyen aikavälin suurimmaksi globaaliksi riskiksi”, Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg huomauttaa.
Medialiitto on tyytyväinen, että Suomen hallitus ja eduskunta korostavat elinvoimaisen median ja mediakasvatuksen merkitystä osana kokonaisturvallisuutta ja huoltovarmuutta.
”Suomalainen huoltovarmuusmalli tulisi laventaa koko Eurooppaan. Rohkaistaan jäsenmaita vahvistamaan media- ja informaatiolukutaitohankkeita. Otetaan lehdistön ja muun median elinvoimaisuus aktiivisesti huomioon myös EU:n demokratiaohjelman toteuttamisessa”, Medialiiton elinkeinopolitiikan johtaja Riikka Tähtivuori asettaa tavoitteita.
EU:n strategista autonomiaa ja tiedon huoltovarmuutta voidaan vahvistaa tasapuolistamalla mediayhtiöiden ja teknologiayhtiöiden välistä kilpailua. Kustantajien ja muiden oikeudenhaltijoiden neuvotteluasemaa tulee parantaa.
”Eurooppalaiset mediayhtiöt tarvitsevat tuekseen pakollisen neuvotteluvelvoitteen suurille teknologiayhtiöille ja välimiesmenettelyn, jotta kustantajille varmistetaan korvaus suojattujen sisältöjensä kaupallisesta hyödyntämisestä”, Uutismedian liiton lakiasiainjohtaja Ismo Huhtanen perustelee.
Lisäksi on luotava toimiva lisensiointimarkkina, jolla velvoitetaan tekoäly-yhtiöt pyytämään oikeudenhaltijoilta lupaa suojatun sisällön käyttämiseen geneeristen tekoälyjärjestelmien kouluttamisessa ja tekstin- ja tiedonlouhinnassa kaupalliseen käyttöön.
Medialiiton mukaan tiedotusvälineiden erityinen, arvokas rooli yhteiskunnassa on otettava huomioon myös, jos verkkomainontaan harkitaan uutta EU-sääntelyä.
Media-alan tavoitteet seuraavalle EU-vaalikaudelle 2024–2029