Hallitus lupaa vahvistaa vastuullisen median elinvoimaa – Medialiitto odottaa konkreettisia toimenpiteitä
Antti Rinteen viiden puolueen hallitus sitoutuu vahvistamaan vastuullisen median toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä tukeakseen sananvapautta ja demokratian toimivuutta. Näin parannetaan kansalaisten tasavertaisia mahdollisuuksia saada luotettavaa tietoa ja sivistää itseään.
”Olemme tyytyväisiä, että nämä strategiset tavoitteet on kirjattu selkeästi hallituksen ohjelmaan. Tässä ajassa sille on tarvetta. Linjaukset jäävät monessa kohdin kuitenkin odottamaan konkreettisia toimenpiteitä. Jotkut ohjelman tavoitteista, kuten puhelinmyynnin lisäsääntely, voivat myös uhata median toimintaedellytyksiä”, Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg arvioi.
Hallitus päätti selvittää kokonaisvaltaisesti vaihtoehtoja postin ja sanomalehtien jakelun turvaamiseksi koko maassa moniäänisen tiedonvälityksen varmistamiseksi. Tavoitteena on varmistaa postipalvelujen oikeudenmukainen saatavuus koko maassa ja siten kansalaisten oikeus monipuoliseen ja luotettavaan tietoon.
”Lehtien ja muun postin säännöllisen jakelun turvaaminen digisiirtymän yli on välttämätöntä kansalaisten tasapuolisen tiedonsaannin takaamiseksi. Selvityksellä on kiire. Olemme valmiit osallistumaan uusien mallien etsimiseen. Vähenevien volyymien aikana tarvitaan uudistuksia, kuten jakelujen yhdistämistä ja jakeluyhtiöiden kilpailuttamista”, Holmberg toteaa.
Hallitus lupaa edistää EU:n digitalisaatiopolitiikkaa, joka sääntelee kestävästi ylikansallisia alustapalveluja sekä vahvistaa EU:n digitaalisia sisämarkkinoita ja kilpailukykyä.
”Globaalit alustapalvelut kilpailevat mediayritysten kanssa mainosrahoista. On erinomaista, että hallitus aikoo toimia aktiivisesti kilpailuasetelman tasapuolistamiseksi ja eurooppalaisten yritysten kilpailukyvyn vahvistamiseksi”, sanoo Holmberg.
Hallitusohjelmaan on kirjattu myös Yleisradion roolin vahvistaminen julkisena mediana. Medialiiton mielestä sen pitää tarkoittaa, että Yle keskittyy julkisen palvelun ydintehtäviin. Kirjaus ei saa tarkoittaa sitä, että Yle jatkaa kilpailuaan lehdistön kanssa tekstimuotoisten ja ohjelmista erillisten sisältöjen tuottamisessa. Tämä heikentää yksityisen median toimintaedellytyksiä ja kaventaa moniäänistä tiedonvälitystä.
Hallitusohjelma tähtää kestävän kehityksen verouudistukseen. Medialiiton mielestä on tärkeää, että uudistuksessa otetaan huomioon mediatuotteiden arvonlisäverotukseen liittyvät myönteiset yhteiskunnalliset ulkoisvaikutukset.
”Toivomme, että Suomi tukee vahvasti Euroopan komission esitystä, joka vapauttaa alimmat arvonlisäverokannat tasapuolisesti kaikkien jäsenmaiden käyttöön. Nyt mediasisältöjä voidaan verottaa alle viiden prosentin kannalla vain joissakin EU-maissa, mutta ei esimerkiksi Suomessa.”
Julkisuuslain kehittäminen sekä sananvapautta ja tiedonvälitystä uhkaavaan häirintään, uhkailuun ja maalittamiseen puuttuminen ovat kannatettavaa media- ja demokratiapolitiikkaa. Positiivista on myös, että hallitus torjuu väärän tiedon ja valeuutisoinnin leviämistä edistämällä medialukutaitoa ja tukee vastuullista journalismia nuorten suosimilla verkkoalustoilla.
Koulutus- ja osaamistason nousuun panostaminen on Medialiiton mielestä myönteistä. Huolestuttavaa kuitenkin on, että samalla säästöjä haetaan oppimateriaalikustannuksista. “Riskinä on, että oppiminen eriarvoistuu, jos eri kouluissa käytetään laadullisesti eritasoisia oppimateriaaleja”, Holmberg varoittaa.
Lisätietoja:
Jukka Holmberg
toimitusjohtaja
040 735 1690
jukka.holmberg@medialiitto.fi
Satu Kangas
johtaja, elinkeinopolitiikka
050 433 7250
satu.kangas@medialiitto.fi