Komission mediapolitiikan johtaja tutustui suomalaiseen mediaan

Euroopan komission mediapolitiikan osaston johtaja Giuseppe Abbamonte vieraili Helsingissä 9.–10. huhtikuuta Medialiiton kutsumana tutustumassa suomalaiseen mediaan ja mediapolitiikkaan.
Ohjelmaan kuuluivat muun muassa vierailu Sanomalla, tapaamiset liikenne- ja viestintäministeriön ja opetus- ja kulttuuriministeriön virkamiesten kanssa, valiokuntapuheenjohtajien tapaaminen eduskunnassa ja Medialiiton järjestämä mediakasvatusseminaari.
Sanomatalossa Abbamonte virkamieskuntineen kuuli Sanoma Media Finlandin toimitusjohtajan Pia Kalstan ja Helsingin Sanomien vastaavan päätoimittajan Erja Yläjärven ajankohtaiskatsaukset.
Eduskunnan tapaamiseen osallistuivat EU-asioita käsittelevän suuren valiokunnan puheenjohtaja Heikki Autto (kuvassa vasemmalla), liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Jouni Ovaska (kuvassa oikealla) ja ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen. He painottivat vapaan, moniäänisen median merkitystä luotettavan tiedon tuottamisessa ja kansalaisten informaatiolukutaidon tärkeyttä.
Eurooppasalissa pidetyssä media- ja informaatiolukutaidon seminaarissa esiintyivät valtiosihteeri Kristiina Kokko, opetusneuvos Nina Penttinen, JSN:n puheenjohtaja Eero Hyvönen, Vantaan Sanomien päätoimittaja Mia Laakso sekä Helsingin Eurooppa-koulun opettaja Krista Keisu-Metsäpelto oppilaineen.
Mediakasvatus ja itsesääntely mallikkaita
Giuseppe Abbamonte korosti median, erityisesti uutismedian, merkitystä demokratian puolustamisessa. Komissio valmistelee Eurooppalaisen demokratian kilpi -aloitetta (European Democracy Shield), jonka tavoitteena on suojella EU:n demokraattisia arvoja ja puuttua uhkiin, jotka voivat heikentää kansalaisten luottamusta demokratiaan.
”Medialukutaito on erittäin tärkeä osa demokratian puolustamista. Siksi oli tärkeä kuulla, miten Suomen edistyksellinen mediakasvatus on järjestetty. Saamme siitä mallia muulle Euroopalle. Myös journalistinen itsesääntely toimii Suomessa todella hyvin”, Abbamonte kiitteli.
Abbamonte korosti, että media ei ole kuin mikä tahansa muu liiketoiminta, koska sillä on tärkeä rooli valvoa päättäjien toimintaa demokraattisessa yhteiskunnassa. EU:lla on hänen mukaansa jo riittävästi välineitä tasoittaa kilpailua mediayhtiöiden ja suurten alustayhtiöiden välillä. Välineiden tehokas käyttö on nyt korkean tason poliittinen kysymys.
Suomen opit kiinnostavat nyt Euroopassa
”Suomella on paljon annettavaa EU:n mediapolitiikan valmisteluun, koska meillä on pitkät perinteet ja hyvät tulokset tiedon huoltovarmuudessa, mediakasvatuksessa ja informaatiolukutaidon opettamisessa. Nämä ovat keskeisiä keinoja disinformaation torjumisessa ja demokratian puolustamisessa tällä komissiokaudella”, Medialiiton elinkeinopolitiikan johtaja Riikka Tähtivuori arvioi.
”Myös Sauli Niinistö on komissiolle laatimassaan varautumisraportissa nostanut esille Suomen kokonaisturvallisuuden mallia hyvine käytänteineen. Samoin on tehnyt valtioneuvosto avaintavoitteissaan EU:n työohjelmaan. Suomen malli kiinnostaa nyt tältäkin pohjalta Brysselissä.”
Tähtivuori oli tyytyväinen hyvään kansalliseen yhteistyöhön vierailun valmistelussa.
”Media-alan kokemusten ja näkemysten kuulemisen lisäksi komission mediapolitiikasta vastaava johtaja sai keskustelua ministeriöiden kanssa EU:n digi- ja mediasääntelystä ja eduskunnan valiokuntapuheenjohtajien kanssa komissiokauden media- ja demokratialinjauksista.”
Giuseppe Abbamonte on johtanut Euroopan komission mediapolitiikkaa vuodesta 2016. Hänen osastonsa vastaa tekijänoikeudesta, sähköisestä viestinnästä, audiovisuaalisen median tukemisesta ja taistelusta disinformaatiota vastaan.
Mediapolitiikka kuuluu komissiossa kokonaisuutena varapuheenjohtaja Henna Virkkusen vastuualueelle. Virkkusen alaisuudessa demokratiahankkeiden, kuten European Democracy Shieldin, valmistelua johtaa demokratiasta ja oikeusvaltiosta vastaava komissaari Michael McGrath.