Lehdistön pitäminen alimmassa alv-kannassa perusteltua, kirjojen veronkorotus ei
Petteri Orpon hallituksen päätös pitää sanomalehtien ja aikakauslehtien myynnin arvonlisävero 10 prosentissa on Medialiiton mukaan tässä vaikeassa valtiontalouden tilanteessa tyydyttävä ratkaisu. Huonommin käy kirjoille, joiden verotus kiristyy hallitusohjelmassa sovitusti 10 prosentista 14 prosenttiin.
”Luotettavaa tietoa tuottavien medioiden elinvoima olisi vaarantunut entisestään ja suomalaisen tiedon huoltovarmuus olisi heikentynyt, jos lehtien verotusta olisi kiristetty. On mediapoliittisesti hyvin perusteltua, että arvonlisäveron korotuksia ei kohdistettu lehdistön verokantaan”, toimitusjohtaja Jukka Holmberg kiittelee.
Sen sijaan lukemiseen ja oppimiseen kohdistuva neljän prosenttiyksikön kiristys kirjojen ja oppimateriaalien verotukseen on räikeässä ristiriidassa hallituksen osaamistavoitteiden kanssa.
Medialiitto muistuttaa, että Suomella on nyt EU:n arvonlisäverodirektiivin uudistuksen myötä mahdollisuus siirtää lehdet ja kirjat 0–5 prosentin verokantaan.
”Suomi verottaa vapaata mediaa ja sivistystä selvästi kovemmin kuin muut läntisen Euroopan maat. Samaan aikaan meillä ei ole pysyvämpiä mediatukia, mutta julkisen palvelun yleisradioyhtiön verorahoitus on suhteellisesti Pohjoismaiden korkein.”
Holmbergin mukaan tasapuoliseen mediapolitiikkaan tarvitaan yksityisille toimijoille nykyistä reilumpaa kilpailuasetelmaa sekä kansainvälisten teknologiajättien että julkisten palvelujen tuottajien kanssa.
Lisätiedot:
Jukka Holmberg, 040 735 1690, jukka.holmberg@medialiitto.fi