Median merkitys korostunut koronaepidemian aikana
Suomalaiset ovat lisänneet eri medioiden käyttöä tuntuvasti koronaepidemian aikana. Median keskimääräinen käyttöaika päivässä kasvoi vuoden 2020 ensimmäisellä puoliskolla 1,5 tuntia 9,5 tuntiin, ilmenee Kantar TNS:n mittauksesta.
Mittauksen suurimmat kasvajat minuuteissa olivat lineaarinen televisio (+35 minuuttia päivässä), sanoma-, iltapäivä- ja ilmaisjakelulehtien verkkopalvelut (+12 minuuttia) ja sosiaalinen media (+8 minuuttia). Prosentuaalisesti eniten kasvoivat sanoma-, iltapäivä- ja ilmaisjakelulehtien verkkopalvelut (+41 %), mobiilipelaaminen (+35 %), kotimaiset netti-tv-kanavat (+33 %) ja aikakauslehtien verkkopalvelut (+33 %).
Ajankäyttö kaikissa mediaryhmissä kasvoi tai pysyi samalla tasolla edellisvuoteen verrattuna lukuun ottamatta elokuvateattereita.
”Tarve luotettavalle faktatiedolle ja laadukkaalle ajanvietteelle on ilmeinen. Vastuullinen media tuottaa niitä molempia. Media-alan toimintaedellytyksistä on kannettava koronaepidemian jatkuessa erityistä huolta, jotta kansalaiset kykenevät toimimaan oikean tiedon pohjalta”, kommentoi Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg.
Holmberg on tyytyväinen, että uutismedian merkitys on kirjattu painokkaasti Huoltovarmuusneuvoston tuoreeseen raporttiin koronakriisin hoidosta (pdf).
”Uutismedian määritteleminen selvemmin yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittiseksi palveluksi on asia, johon kehottaa jäsenmaitaan myös EU:n komissio. Yleisradion toiminta on turvattava, mutta samalla on vahvistettava riippumattoman lehdistön moniäänisyyttä myös poikkeusoloissa. Riippumattomille tiedotusvälineille suunnatun kilpailuneutraalin tuen nostaminen pohjoismaiselle tasolle voisi edesauttaa tätä päämäärää”, neuvosto suosittelee.