Pohjoismaat selvittävät teknojättien vaikutusta mediaan ja demokratiaan
Pohjoismaiden kulttuuriministerit ovat huolissaan globaalien teknologiajättien vaikutuksesta Pohjoismaiden uutismedioiden kehitykseen ja koko demokraattiseen keskusteluun. Ministerit ovat päättäneet teettää yhteispohjoismaisen selvityksen Applen, Facebookin ja Googlen kaltaisten toimijoiden valta-asemasta ja vaikutuksista.
Suomen kulttuuriministeri Antti Kurvinen toimii tänä vuonna Pohjoismaiden kulttuuriministeriministerineuvoston puheenjohtajana Hän pitää Pohjoismaiden yhteistyötä asiassa erittäin tärkeänä.
”Keräämme lyhyellä aikavälillä kokemuksia ja tietoa kahdeksasta maasta ja pyrimme lisäksi saamaan keskeiset kansalliset toimijat selvittämään teknologiajättien vaikutusta yhdessä.”
Teknologiajättien globaalit alustat ovat ministereiden mukaan mahdollistaneet sen, että yhä useammat pääsevät ääneen ja voivat vaikuttaa. Samalla alustat ovat kuitenkin luoneet monimutkaisia ongelmia ja haasteita. Ne liittyvät verotukseen, tekijänoikeuksiin, mainostuloihin, näytettävää sisältöä hallitseviin algoritmeihin, henkilötietojen käyttöön sekä nuorten pahoinvointiin.
Pohjoismaiden ministerineuvoston pääsihteerin Paula Lehtomäen mukaan tavoitteena on vahvistaa vuoteen 2030 mennessä edellytyksiä sille, että pohjoismaalaisilla ja Pohjoismaiden medialla olisi turvallinen ja demokraattinen keskusteluympäristö myös verkossa.
”Hienoa, että Pohjoismaat ovat ryhtyneet toimimaan tässä demokratian ja median kannalta elintärkeässä asiassa yhdessä. Konkreettisesti maat voivat vaikuttaa alustajättien ja mediasisältöä kustantavien yhtiöiden suhteen tasapuolistamiseen juuri nyt, kun ne päättävät kannoistaan EU:n digitaalisten palvelujen ja markkinoiden säädöksiin sekä tekijänoikeusdirektiivin kansalliseen soveltamiseen”, Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg tähdentää.
Pohjoismaiden kulttuuriministerit osoittivat hankkeeseen miljoona Tanskan kruunua. Aluksi laaditaan raportti teknologiajättien vaikutuksesta uutismedioiden toimintaedellytyksiin. Raportin kirjoittaa ja koostaa Göteborgin yliopistossa toimiva viestintätutkimuksen pohjoismainen dokumentointikeskus Nordicom. Työn on määrä käynnistyä vuoden 2022 alussa.
Lue lisää Pohjoismaisen yhteistyön sivuilta: Uusi panostus: teknologiajättien vaikutus demokraattiseen keskusteluun