Sähköisen viestinnän palvelulaki uudistuu – esityksessä pari isoa ongelmaa
Media-alan mielestä hallituksen muutosesitykset sähköisen viestinnän palvelulakiin ovat pääosin oikeansuuntaisia. Ala pitää erityisen hyvänä askelia, joita otetaan kotimaisille ja kansainvälisille toimijoille asetettavien velvoitteiden yhtenäistämisessä. Ongelmia on kahdessa ehdotuksessa: yksi paisuttaisi tekstityksen kustannuksia ja toinen uhkaisi kansalaisten oikeutta kuulla vaaratiedotteet autoradiosta.
Medialiitto katsoo liikenne- ja viestintäministeriölle antamassaan lausunnossa, että audiovisuaalisten mediapalvelujen soveltamisalan rajaus on onnistunut.
- Säännösten pitääkin koskea vain sellaisia palveluja, joiden päätarkoituksena on tarjota audiovisuaalista sisältöä. Niitä ei siis sovellettaisi esimerkiksi lehtien verkkoversioihin tai radioiden verkkosivuihin, Medialiiton johtava asiantuntija Johanna Halkola sanoo.
Halkolan mielestä kannatettavaa on myös sääntelyn keventäminen televisiomainonnan aikarajoissa ja tuotesijoittelussa.
– Moitittavaa on kuitenkin parissa kohdassa. Ensinnäkin ohjelmien tekstitystä koskevia laatuvaatimuksia esitetään kiristettäviksi tavalla, joka lisäisi kotimaisten mediayritysten kustannusrasitusta kohtuuttomasti. Tätä emme voi hyväksyä, Halkola toteaa.
Toinen ongelma liittyy autoradioon.
– Suomessa pääasiallinen tapa kuunnella radiota on FM-radio. Vaaratilanteessa radio on usein ainoa väylä saada luotettavaa tietoa. Sen vuoksi pitää säätää siitä, että uusissa autoissa on nimenomaan FM-radiovastaanotin. Tämä ei nyt valitettavasti hallituksen esityksessä toteudu, vaikka se olisi kansallisella lailla täysin mahdollista, Halkola sanoo.
Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle elokuussa.
Medialiiton lausunto sähköisen viestinnän palveluista annetun lain uudistamisesta (pdf)