Uudenmaan liikkumisrajoitukset media- ja painoalan kannalta
Liikkumista Uudellamaalla rajoitetaan ajalla 27.3. – 19.4.2020. Rajoitusten voimassaoloaikaa on mahdollista lyhentää tai pidentää riippuen siitä, miten pandemia etenee.
Rajoitukset perustuvat valmiuslain 118 §:ään ja sen nojalla annettuun valtioneuvoston käyttöönottoasetukseen. Asetus on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä.
Uudellemaalle tulo ja sieltä poistuminen on rajoitusaikana kiellettyä. Liikkumiskielto ei kuitenkaan ole täysin ehdoton, vaan siihen on säädetty poikkeuksia.
Välttämätön liikkuminen on sallittu muun muassa työn tai elinkeinon vuoksi. Lisäksi jokaisella on oikeus palata maakuntarajan yli koti- tai asuinpaikkakunnalleen.
Elinkeinon harjoittamiseen liittyvän ammattimaisen tavaroiden kuljetusten on tarkoitus jatkua mahdollisimman normaalisti. Tämä on todettu asetuksen perustelumuistiossa.
Työliikenteessä esimerkiksi toimittajat, jakajat ja muut media- ja painoalan työntekijät voivat liikkua maakuntarajan yli, jos se on työn kannalta välttämätöntä.
Poliisi valvoo liikkumisrajoitusten noudattamista ja harkitsee tapauskohtaisesti, onko liikkuminen välttämätöntä. Poliisi voi tarvittaessa saada valvontaan virka-apua Puolustusvoimilta tai muilta viranomaisilta.
Henkilön on annettava poliisin pyynnöstä selvitys matkan määränpäästä ja tarkoituksesta. Selvitys voidaan antaa suullisesti tai kirjallisesti. Poliisi ei toivo pitkiä selvityksiä. Henkilöllisyystodistus on hyvä pitää mukana.
Työnantaja voi helpottaa liikkumista kirjoittamalla lyhyen vapaamuotoisen liikkumisselvityksen niille työntekijöilleen, joiden on työn vuoksi jatkuvasti välttämätöntä liikkua Uudenmaan maakunnan rajan yli.
Kirjallisen liikkumisselvityksen sisällöstä ei ole annettu viranomaisohjeistusta. Selvityksestä on kuitenkin hyvä käydä ilmi työnantaja, työntekijän nimi sekä se, että työntekijän on työtehtävien hoitamisen vuoksi välttämätöntä liikkua Uudenmaan maakuntarajan yli. Perustelua voi vielä tukea maininnalla, ettei työtehtäviä ole mahdollista hoitaa etätyönä. Matkan määränpää tulisi ilmaista tavalla tai toisella. Esimerkiksi työmatkasta voidaan ilmoittaa lähtöpaikkakunta ja työpaikan osoite.
Liikkumiskiellon tahallisesta tai huolimattomasta rikkomisesta on mahdollisuus tuomita sakkorangaistus. Poliisi pyrkinee kuitenkin ensisijaisesti puuttumaan rikkomuksiin ohjein ja neuvoin.
Lisätietoja antaa tarvittaessa, ensisijaisesti sähköpostilla:
Satu Kangas
johtaja, elinkeinopolitiikka
satu.kangas@medialiitto.fi
050 433 7250